piątek, 1 sierpnia 2014

Sałatka owocowa z portulaką

Sałatka na upalne dni, dzisiaj była zamiast obiadu, okazała się być na tyle "zjadliwa", że padło pytanie: a jutro też możesz zrobić coś podobnego? Portulakę mam własną na działce, ale można zastąpić ją np. roszponką..
Składniki.
* 4 surowe ogórki;
* 1 pomarańcza;
* 1 łyżka suszonych owoców goi;
* 1 łyżka żurawiny suszonej;
* 2 brzoskwinie;
* 2-3 morele;
* 1/4 szkl. łuskanych ziaren słonecznika;
* 1 łyżka oleju kokosowego;
* 1 łyżeczka kremu balsamicznego;
* 1 łyżeczka octu balsamicznego;
* 1 łyżeczka miodu;
* 1 łyżeczka dowolnego ostrego sosu (tabasco, barbecue);
* 1/2 szklanki listków portulaki.
Wykonanie.
Żurawinę zalej wrzątkiem, po 1-2 minutach odcedź, wystudź. Słonecznik przypiecz na patelni, ale tylko lekko, delikatnie(!), odstaw do wystudzenia. Ogórki obierz, pozbaw nasion. Wszystkie składniki wystudź dość mocno, poza miodem i olejem kokosowym.
Ogórki pokrój w ok. 1 cm kostkę, pomarańczę po obraniu pozbaw maksymalnie z błonek okrywających cząstki, które podziel w dowolne kawałeczki. Brzoskwinię po obraniu również podziel na dowolne kawałeczki, tak samo morele (tych nie obieraj) pokrój w kostkę. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj odstaw do lodówki na 5-10 minut.
          Smacznego.