Składniki.
* 4 surowe ogórki;
* 1 pomarańcza;
* 1 łyżka suszonych owoców goi;
* 1 łyżka żurawiny suszonej;
* 2 brzoskwinie;
* 2-3 morele;
* 1/4 szkl. łuskanych ziaren słonecznika;
* 1 łyżka oleju kokosowego;
* 1 łyżeczka kremu balsamicznego;
*
1 łyżeczka octu balsamicznego;
*
1 łyżeczka miodu;
*
1 łyżeczka dowolnego ostrego sosu (tabasco, barbecue);
*
1/2 szklanki listków portulaki.
Wykonanie.
Żurawinę
zalej wrzątkiem, po 1-2 minutach odcedź, wystudź. Słonecznik
przypiecz na patelni, ale tylko lekko, delikatnie(!), odstaw do
wystudzenia. Ogórki obierz, pozbaw nasion. Wszystkie składniki
wystudź dość mocno, poza miodem i olejem kokosowym.
Ogórki
pokrój w ok. 1 cm kostkę, pomarańczę po obraniu pozbaw
maksymalnie z błonek okrywających cząstki, które podziel w
dowolne kawałeczki. Brzoskwinię po obraniu również podziel na
dowolne kawałeczki, tak samo morele (tych nie obieraj) pokrój w
kostkę. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj odstaw do lodówki na
5-10 minut.
Smacznego.