czwartek, 19 lutego 2015

Ikra szczupaka pasteryzowana, z papryką i pomidorami

 Ikra już była, ale inna. Ta była spożywana sukcesywnie, ostatni słoiczek otwarłem wczoraj wieczorem, po ponad półrocznym przechowaniu w lodówce.
Składniki. 
* 50 dag ikry szczupaczej; ¹]
* 75 ml oleju z ryżu;
* 10 dag cebuli;
* 1 owoc papryki czerwonej;
* 75 -100 ml koncentratu pomidorowego; ²]
* 1 płaska łyżka papryki słodkiej mielonej;
* 1/ 4 łyżeczki papryki ostrej mielonej;
* 1 łyżka oleju z orzecha włoskiego;
* 50 ml octu z jabłek;
* - sól morska lub kamienna do smaku.
                                                ------- ------- -------
¹] – może być różna ikra, również z solonego śledzia, ale wówczas trzeba uważać by nie przesolić całości;
²] – w sezonie można użyć świeże pomidory po usunięciu nasion i skórki, mocno posiekane, bez miksowania.
Wykonanie.
Paprykę oczyść, odfiletuj ze skórki lub zdejmij w sposób tradycyjny. Pokrój w bardzo drobną kostkę, tak samo cebulę.
Na patelni na ok. połowie oleju podsmaż cebulę do lekkiego zbrązowienia całości.
Ikrę oczyszczoną z błonek, wrzuć na patelnię z resztą rozgrzanego oleju, mieszaj by nie przypiec, podgrzewaj całość, po ok 3 minutach dodaj paprykę oraz koncentrat i duś całość na minimalnym ogniu, dość często mieszając, by nie przypiec ikry.
Odstaw z płomienia, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, pozostaw pod przykryciem do wystudzenia.
Po pełnym wystudzeniu spróbuj, jeśli trzeba dopraw jeszcze raz, ale z umiarem, podczas pasteryzacji smak jeszcze zaostrzają dodane przyprawy(!)
Można nieco odparować dla zagęszczenia, ale to już dowolność, tym razem nieco odparowałem.
Powkładaj w małe słoiczki, po koncentracie pomidorowym/musztardzie, pasteryzuj 10 minut w temp 80-90 º C.
Okres przechowywania w lodówce do 3 miesięcy bez ryzyka, po otwarciu 3-4 dni. Sprawdziłem.
Podałem przepis na ikrę pasteryzowaną, ale doskonała jest świeżo zrobiona, jako lekka przekąska na różne okazje. Należy wówczas po dodaniu wszystkich przypraw, potrzymać na ogniu jeszcze 10-15 minut, ciągle mieszając i szybko (!) wystudzić.

wtorek, 17 lutego 2015

Walentynki ...

Były, minęły, następne za rok, ale u nas są zawsze, chociaż bez nazwy ...
... przy herbacie
 i przy kawie ...
P.S.
 Wafle  to właściwie powstały po robieniu skórek pomarańczowych (tym razem obgotowywanych w mleku)  w czekoladzie i  w wiórkach kokosowych; w migdałach; w orzechu włoskim.
Po obtoczeniu wrzuciłem wszystkie "otoczki" do masy czekoladowej ...
 całość podgrzana w kąpieli parowej ...
aż do uzyskania masy w miarę gęstej ...
po zdjęciu z kąpieli dodałem po 25 ml "Amaretto" i "Soplicy -orzech laskowy" ...
  andruty, ...
   i szybkie rozsmarowanie gorącej masy ...
pozostało tylko bardzo mocne dociśnięcie i pozostawienie na kilka godzin.



niedziela, 15 lutego 2015

Smalec mortadelowo- pieczarkowy

Obok różnych odmian domowego "smaluszka", powstał kiedyś i ten, niemal z przymusu, na skutek kupionej przeze mnie mortadeli, która miała służyć do sporządzenia innego dania, do jego powtórzenia. Próba smakowa wypadła niepomyślnie dla tej poniekąd smacznej kiełbasy. Po prostu rozlatywała się przy próbie smażenia. Wrzuciłem ją więc w maszynkę wraz z podanymi niżej dodatkami i ... szynkę oraz "tatrzańską" na dłużej mieliśmy do konsumpcji.


Składniki.
 * 75 dag słoniny;
* 50 dag mortadeli;
* 30 dag cebuli;
* 1 papryka świeża;
* 10 dag pieczarek (małych, zamkniętych);
* 1 duże jabłko winno-kwaśne;
* ½ szkl. szczypioru (można suszony );
* garść pomidorów suszonych;
* 1 czubata łyżka majeranku;
* sól, pieprz naturalny świeżo mielony (przeważnie używam zielony).
Wykonanie.
 Przekręć przez maszynkę z założonym sitkiem kiełbasianym  "8 mm”: słoninę,mortadelę, cebulę, jabłko ( w kolejności takiej jak wpisałem).
Paprykę pokrój w najdrobniejszą kostkę (nie przez maszynkę dlatego że w niej sok wyciśniesz!). Tak samo posiekaj pieczarki.
Pomidory posiekaj również jak najdrobniej.
Do rondla wrzuć słoninę, po częściowym wytopieniu dodaj mortadelę, gdy słonina zacznie przybierać barwę słomkową dodaj cebulę, gdy ta zacznie lekko zmieniać barwę dodaj jabłko. Po odparowaniu soku z jabłka (tłuszcz przestanie pienić się) dodaj paprykę, pieczarki i sól. Trzymaj na małym płomieniu jeszcze ok 10 minut, zdejmij z ognia, dodaj pieprz i majeranek wymieszaj. Studź szybko wstawiając rondel do misy z wodą , mieszaj od czasu do czasu.
Gdy tłuszcz zacznie stygnąć(mętnieje) przekładaj do pojemników.