Składniki
5
płatów matiesów (lub 3 śledzie ¹] );
*
1 łyżka ostrej musztardy;
*
¼ - ½
łyżeczki pieprzu zielonego świeżo mielonego;
*
3 średnie cebule;
*
- szczypta cukru;
*
½ łyżeczki
zmielonych liści laurowych;
*
50 ml oleju arachidowego , lub z orzecha włoskiego;
*
150 ml oleju kukurydzianego lub rzepakowego;
*
1 łyżeczka bazylii.
–-----
–------ –-----
Śledzia
(matiesy
lub płaty z
2
i ½
śledzia)
wymocz wg uznania, wyciśnij z wody w papierowym ręczniku, pokrój
w dowolne kawałki. Posyp pieprzem,
bazylią
zmielonymi
liśćmi laurowymi, po kilku minutach dodaj musztardę, wymieszaj.
Cebule
pokrój jak najcieńsze półplasterki, posyp lekko cukrem, dodaj do
śledzi, dodaj też
oba oleje, wymieszaj przełóż do naczynia dość ciasno, razem z
olejem. Jeśli trzeba, dodaj oleju by lekko przykryć całość.
Pozostaw w chłodnym miejscu na jedną, ale lepiej na dwie doby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz