niedziela, 26 stycznia 2014

Śledź pikantny

 Dziś zaproponuję dwa przepisy "śledziowe" : na śledzia i na coś z dodadkiem śledzia. Ale bez gadulstwa, czyli na temat teraz, by stworzyć najpierw ...
Składniki
5 płatów matiesów (lub 3 śledzie ¹] );
* 1 łyżka ostrej musztardy;
* ¼ - ½ łyżeczki pieprzu zielonego świeżo mielonego;
* 3 średnie cebule;
* - szczypta cukru;
* ½ łyżeczki zmielonych liści laurowych;
* 50 ml oleju arachidowego , lub z orzecha włoskiego;
* 150 ml oleju kukurydzianego lub rzepakowego;
* 1 łyżeczka bazylii.
–----- –------ –-----
¹] zużyjesz 2 i ½ śledzia, bo ½ będzie TUTAJ 
 Wykonanie. 
Śledzia (matiesy lub płaty z 2 i ½ śledzia) wymocz wg uznania, wyciśnij z wody w papierowym ręczniku, pokrój w dowolne kawałki. Posyp pieprzem, bazylią zmielonymi liśćmi laurowymi, po kilku minutach dodaj musztardę, wymieszaj.
Cebule pokrój jak najcieńsze półplasterki, posyp lekko cukrem, dodaj do śledzi, dodaj też oba oleje, wymieszaj przełóż do naczynia dość ciasno, razem z olejem. Jeśli trzeba, dodaj oleju by lekko przykryć całość. Pozostaw w chłodnym miejscu na jedną, ale lepiej na dwie doby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz