Składniki.
*
2 śledzie lub 4 płaty
matiesa;
*
150 ml octu jabłkowego;
*
150 ml oleju (użyłem kukurydziany);
*
50 ml oleju z orzecha włoskiego;
*
1 łyżeczka oleju truflowego;
*
1-2 duże cebule (nie ostrych odmian!);
*
1cebulka szalotka;
*
2 średnie ogórki świeże (!!)
*
4 pomidorki koktajlowe;
*
½ owocu papryki (niekoniecznie);
*
½ łyżeczki pieprzu białego świeżo zmielonego;
*
1/ 4 łyżeczki cukru pudru.
Wykonanie.
Płaty
śledzi, po
wymoczeniu wg gustu, podziel
na dowolne kawałki, posmaruj solidnie startą cebulą wymieszaną z
cukrem. Po godzinie „ wypoczynku”
w temperaturze pokojowej, zalej
olejem, odstaw w chłodne miejsce(lodówka) na minim. 4-5 godzin.
Wyjmij z oleju, nożem zbierz dokładnie cebulę i
olej
z kawałków śledzi, oczyszczone
posyp z obu stron pieprzem, odstaw
do lodówki na ok 10 minut.
Pokrojoną w super cieniutkie plasterki szalotkę, tak samo cienko
pokrojoną
w piórka
paprykę, polej olejem truflowym, odstaw
do lodówki na ok. 10 minut
Pokrojone
w cienkie plasterki ogórki polej olejem z orzecha włoskiego, odstaw
do lodówki również na ok. 10 minut
Serwuj,
na talerzyku układając na ułożonych plasterkach ogórka, szalotce
z papryką,
dodając przepołowione pomidorki.
Na bogato te śledziki :) Na pewno pyszne! Przepis zapisany :)
OdpowiedzUsuńPozornie tylko na bogato, ale za to smakowicie.
Usuń