Składniki.
*
4 płaty śledzia ;
*
40 dag buraków;
*
po pół łyżeczki soli i cukru;
*
10 dag cebuli;
*
2 szalotki;
*
ok 200 ml oleju kukurydzianego;
*
1 łyżeczka soku ze świeżego korzenia imbiru;
*
ok 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej;
*
ok 1 / 4 łyżeczki liści laurowych mielonych.
Wykonanie.
Buraki
ugotuj al dente, z dodatkiem soli i cukru, po wystudzeniu i obraniu,
pokrój w plastry jak najcieńsze, dodaj tak samo cienko pokrojoną w
piórka cebulę oraz sok z imbiru i mieloną paprykę, wymieszaj,
odstaw na dobę do lodówki. Następnie dodaj olej do buraczków,
odstaw znów na przynajmniej dobę. Śledzie pokrój na dowolne
kawałki, wymieszaj dodając zmielone liście laurowe, wymieszaj
odstaw, kilka godzin i zalej olejem, dodając pokrojoną cienko
szalotkę. Trzymaj buraki i śledzie osobno, dopiero na talerzyku
połącz je w dowolny sposób( proponuję jak foto). W lodówce
trzymając osobno, możesz nawet dwa-trzy tygodnie przechować.
Przepyszne sa te sledzie robilam w tamtym roku na swieta i w tym tez zrobie
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakują takie śledzie. Koleżanka wymieszała wszystko od razu, niestety stwierdzila że u mnie jej lepiej smakowały, dopiero wyjąśniliśmy sobie, gdzie popełniła błąd, że to nie to samo co "Śledź różowy"
OdpowiedzUsuń