Sam taki zakwas robię przynajmniej raz w miesiącu, latem częściej ... zabieram jako napój podczas wypraw na ryby. Chociaż nie tylko jako napój, ale o tym powiem niedługo, w sezonie wiosenno letniego wypoczynku nad wodą.
Składniki.
*
100 dag buraka surowego ( używam podłużny odmiany Opolski
ze względu na dający intensywne wybarwienie);
* 1 łyżka suszu warzywnego własnego lub innego ale bez konserwantów(!!!);
* 4 ząbki czosnku;
* 1 g kminku;
* 1 g kminu;
* 1 łyżka suszu warzywnego własnego lub innego ale bez konserwantów(!!!);
* 4 ząbki czosnku;
* 1 g kminku;
* 1 g kminu;
*
- szczypta kardamonu;
*
4 -5 śliwek węgierek suszonych (używam własnych);
* 6 -8 liści laurowych;
* 4 -6 lekko zgniecionych ziaren ziela angielskiego;
* 6 lekko zgniecionych ziaren jałowca;
* 5 g cukru (używam trzcinowy);
* 10 g soli kamiennej, morskiej;
* 6 -8 liści laurowych;
* 4 -6 lekko zgniecionych ziaren ziela angielskiego;
* 6 lekko zgniecionych ziaren jałowca;
* 5 g cukru (używam trzcinowy);
* 10 g soli kamiennej, morskiej;
*
1 kromka razowca na zakwasie(!);
*
ok 2, 0 l wody przegotowanej, letniej.
Wykonanie.
W
letniej przegotowanej wodzie rozpuść sól i cukier. Umyte, obrane
buraki poszatkuj w plasterki, możliwie najcieńsze.
W
wodzie rozpuść sól i cukier dodaj kardamon.
Na
dno naczynia wrzuć kmin i połowę dodatków, bez kminku, kardamonu
i chleba, włóż połowę buraków, dodaj resztę przypraw oraz
kminek.
Zalej
wodą z dodatkami, przykryj spodkiem połóż kromkę chleba, zalewa
powinna być ok 2-3 cm ponad wsad. Odstaw w ciepłe miejsce na 5 - 7
dni. Jeżeli uznasz, że zakwas spełnia już Twoje wymagania,
przecedź przez bardzo gęste sitko. Przechowuj w butelkach
mieszczących się na półkach lodówki.
Doskonały
surowiec na barszcz czerwony, lub napój, po lekkim rozcieńczeniu(!).
Buraczki
możesz jeszcze zalać do ich wysokości bardzo ciepłą wodą, po
wystudzeniu masz napój do natychmiastowego spożycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz