Składniki.
*
1,7
schabu jak najgrubszego w przekroju;
*
ok 3/4 szkl cukru trzcinowego(!);
*
8-10 dag soli morskiej, lub kamiennej niejodowanej(!);
*
2 łyżeczki czosnku granulowanego;
*
1 łyżeczka cebuli suszonej mielonej;
*
1 łyżka kminu (nie kminku);
*
1 łyżeczka pieprzu białego;
*
ok 2 łyżek suszonego oregano;
*
2-3 łyżki papryki mielonej słodkiej wędzonej;
*
2-3 łyżki papryki słodkiej mielonej.
Mięso
pozbaw przylegającego białego płata ścięgna.,
obtocz w cukrze wymieszanym z cebulą mieloną, wciskając posypkę
poprzez „wyrabianie ciasta”. Przełóż do naczynia ceramicznego
lub szklanego, przechowaj w lodówce 3-4 dni, przewracając w
międzyczasie co parę godzin. Trzeciego dnia zacznij odlewać
powstały sok. Czwartego dnia wytrzyj dokładnie mięso do suchej
powierzchni, wyciskając je w ręcznik papierowy. Posyp solą
wymieszaną z czosnkiem, wgniatając otoczkę. Przełóż
no wymytego i wysuszonego naczynia, przechowaj w lodówce dwa
dni, następnie oczyść mięso szczoteczką i wysusz papierowym
ręcznikiem. Wymieszaj resztę składników, posyp mięso znów
powgniataj, odłóż do naczynia umytego i wysuszonego dokładnie,
resztę „posypki” wysyp na mięso, wstaw do lodówki na 1 dzień.
Teraz powgniataj jeszcze posypkę maksymalnie ją wciskając w mięso
i przełóż do 3 warstwowej pończochy, powieś w przewiewnym
miejscu.. Po tygodniu gotowe. Do krojenia zastosuj metodę z ligawy.
W
niektórych przepisach stosowane jest płukanie mięsa. Odszedłem od
tej metody, ponieważ nawet najlepsze osuszanie ręcznikiem nie da
pożądanego efektu, jednocześnie powodując wypłukanie zaprawy z
powierzchni mięsa.
Cztery lata wstecz, również w kwietniu robiłem taką"polędwiczkę" po raz pierwszy ...
(foto z 03.04.2011r.)
Cztery lata wstecz, również w kwietniu robiłem taką"polędwiczkę" po raz pierwszy ...
(foto z 03.04.2011r.)
wygląda znakomicie !
OdpowiedzUsuńJeszcze lepiej smakuje i to coraz bardziej niż w pierwszych dniach, a i lepsza niż mój pierwszy taki wyrób.
Usuń