Składniki
Proporcje
na 32 bułeczki.
*
75
dag
mąki;
*
20 dag masła albo margaryny;
*
500 ml mleka;
*
1g szafranu;
*
5dag drożdży;
*
mała łyżeczka soli;
*
15 dag cukru;
*
3 łyżki stołowe letniej wody;
*
2 jajka;
*
15 dag rodzynek (do
rozmieszania w cieście i
dekoracji później);
*
1 jajko do posmarowania przed pieczeniem.
Opcjonalne dwie łyżki suszonych owoców goji.
Wykonanie.
Wykonanie.
Rozpuścić
masło, dodać mleko (temp 37 stopni,dodać szafran roztarty z cukrem,
dodać drożdże, ruszone uprzednio w letniej wody, wymieszać, dodać
jajko, dokładnie wymieszać. Przesianą mąkę dodać do zaczynu,
dodać
4
/5
ilości rodzynek (bez uprzedniego moczenia, wystarczy przelać wodą ciepłą dla ewentualnego usunięcia zanieczyszczeń),
dokładnie wyrobić. Można dodać też goję. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Jeszcze raz wyrobić, zrobić
wałek, podzielić na 16 części, z kolei każdą 1/16 podzielić na
2, wykonać
wałeczek dł. 10-15 cm,
w końce wałeczków wcisnąć dość głęboko po rodzynce formować
w kształt litery „S”.
Ułożyć
na blasze, w odstępach 3-5 cm,
wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem.
Pieczenie:
10 - 12 min. w temp. 225° C. Z termoobiegiem zmniejszyć o 20 ° C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz