Składniki.
* 3 śledzie solone;
* 20-40 czarnych oliwek;
* 7-10 szt szalotek, lub niezbyt duże cebule;
* ok 350 ml oleju z pestek winogron lub słonecznikowego;
* 1 owoc papryki czerwonej;
* 2 -3 łyżki koperku (zimą swój mrożony)
* 1/2 łyżeczki pieprzu zielonego;
* 1/4 łyżeczki imbiru;
* 5 liści laurowych;
* 5-10 ziaren ziela angielskiego.
Wykonanie.
Śledzie
wymoczone odfiletowane
wytrzyj w papierowym ręcznikiem (nie „myj” ich po czyszczeniu bo
wypłukujesz wówczas cały specyficzny smak), pokrój w poprzek
płatów na ok 2 cm kawałki, dodaj koper pokrojony niezbyt drobno,
połowę pokrojonych na ćwiartki oliwek,), dodaj imbir, pieprz,
liście i ziele. Odstaw na 3-4 godziny. Paprykę pozbawioną skórki
¹]
pokrojoną w paski, oraz szalotkę pokrojoną w cienkie plasterki
(lub w piórka cebulę) dodaj do śledzi i całość zalej olejem. Po
wymieszaniu odstaw na 2-3 doby. Serwuj dodając całe lub
przepołowione pozostałe oliwki.
¹]-
jest kilka sposobów, ja pokrojoną w paski „filetuję” nożem o
wąskim elastycznym ostrzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz