Składniki.
Zaczyn:
* po 60 g mąki kukurydzianej i pszennej;
* po 60 g mąki kukurydzianej i pszennej;
*
po 1/4 łyżeczki cukru i soli;
* 4g świeżych drożdży;
* 100 ml letniej wody;
* 50 oleju z pestek winogron.Ciasto
* 400mąki na „Chleb mieszany pszenno- żytni”,+ 200 „Krupczatki”, +200 „Wrocławskiej”;
* ok 300 ml letniego mleka;
* 40 g świeżych drożdży;
* ok 15 g cukru;
* 4g świeżych drożdży;
* 100 ml letniej wody;
* 50 oleju z pestek winogron.Ciasto
* 400mąki na „Chleb mieszany pszenno- żytni”,+ 200 „Krupczatki”, +200 „Wrocławskiej”;
* ok 300 ml letniego mleka;
* 40 g świeżych drożdży;
* ok 15 g cukru;
*
20 g soli;
* 30-40 ml oleju z pestek winogron;
* 200ml letniej wody;
* mąka wrocławska do podsypki;
* 30-40 ml oleju z pestek winogron;
* 200ml letniej wody;
* mąka wrocławska do podsypki;
*
oraz: pół łyżeczki soli, 1 jajko, 25 ml wody, do posmarowania
powierzchni bułeczek.
Wykonanie.
Drożdże
na zaczyn wymieszaj z wodą, połącz z resztą składników,
wymieszaj, odstaw na 10-15 minut, wyrób na gładką masę, zamknij w
szczelnym pojemniku, odstaw na noc do lodówki.
Do
mleka włóż drożdże, dodaj cukier, wymieszaj, pozostaw na kilka
minut do pełnego rozpuszczenia drożdży.Wymieszaj suche składniki, dodaj drożdże rozpuszczone w mleku, olej, oraz zaczyn, wyrób ciasto , dolewając wodę w miarę potrzeby. Wyrabiaj ciasto do chwili aż nie będzie przylepiało się do rąk. Odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, powtórnie wyrób i pozostaw na 1-1,5 godziny.
Wymieszaj dokładnie jajko z solą i wodą.
Ciasto po krótkim wyrabianiu wałkuj na grubość 1,5 – 2 cm i nożem obrotowym do pizzy podziel na prostokąty lub kwadraty nieco większe od pudełka zapałek. Możesz porobić niewielkie bocheneczki lub mini bułeczki, tu masz wolną rękę.
Blachy wyłóż papierem do pieczenia, bułeczki układaj w odległości ok 2-3 cm od siebie, pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut, przykrywając ściereczką.
Ciasta drożdżowe do wyrastania trzymam w temp. 25 -30 ( w okresie grzewczym idealna jest łazienka).
Nastaw piekarnik na 190º C (bez termo obiegu na 210 º C), a na „ podłogę” piekarnika wstaw naczynie z wodą.
Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Po 10 minutach zwiększ temperaturę o 20º C, po następnych ok. 10 minutach, gdy powierzchnia bułeczek uzyska lekki brąz, wypiek powinien być gotowy.
Bułeczki najlepsze są jeszcze lekko ciepłe z masłem czosnkowym, chociaż ja wolę z olejem chili z solidnym dodatkiem czosnku.
Studzić najlepiej na kratce/ ruszcie z wyposażenia piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz