Składniki
* 12 owoców papryki (czerwonej, żółtej);
* 0,5 kg szynki;
* 0,3 kg karkówki;
* 0,2 wołowiny (pręga, ligawa);
* 0,2 boczku;
* 5 dag cebuli prażonej ;
* 1,0 kg średnich pieczarek;
* 10 dag cebuli;
* 2-3 szkl ryżu;
* 1 kostka mięsna WINIARY; ¹]
*
ok 1 szkl wody gorącej;
*
ok 1 szkl wody zimnej;
*
- sól, świeżo
zmielony pieprz
czarny,majeranek, czosnek mielony, liść laurowy mielony, ziele angielskie;
* 5-7 dag masła klarowanego;
*
3 łyżki oliwy.
---------------
¹]
– podaję
zamiennik, sam stosuję własny koncentrat bulionu.
Wykonanie.
Zmiel
mięso dopraw wszystkimi przyprawami, dodaj rozpuszczoną w
gorącej wodzie,
kostkę mięsną
(po
wystudzeniu!), dokładnie wymieszaj odstaw do lodówki n a noc.
Ugotuj też ryż w normalnie osolonej wodzie.
Następnego
dnia.
Z
pieczarek odetnij ogonki posiekaj
dość drobno,
przesmaż na 1/3 ilości masła razem z 1/3 ilości cebuli uprzednio
drobno pokrojonej, dodaj do mięsa, dodaj ok 1 szklanki ugotowanego
ryżu, wymieszaj. Jeśli trzeba dopraw jeszcze raz mięso.
Po
odcięciu górnej części papryk i
wyczyszczeniu
z ziaren, nałóż farszu
tak
by „kapelusz” niezbyt przylegał do podstawy.
Kapelusze
pieczarek pokrój w ósemki, podsmaż na
pozostałym maśle z
resztą pokrojonej dość grubo cebuli, ale niezbyt mocno, dopraw
solą i pieprzem,
wymieszaj
z resztą ryżu i
wyłóż
równomiernie
do
brytfanny. Poustawiaj
nafaszerowaną
paprykę,
posmaruj „pokrywki”
po
wierzchu oliwą wymieszaną z 1 łyżeczką soli, podlej „podkład”
szklanką
zimnej
wody.
Wstaw
do zimnego piekarnika, ustaw temp na
200 º
C (z termoobiegiem)., ustaw
czas na 1,5 godz.
Zapiekaj pod przykryciem, a
na
10 minut przed upływem czasu odkryj, dopiekaj już bez przykrycia.
świetna:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :-))
UsuńSuper artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń