niedziela, 13 stycznia 2013

Śledź fenkułowo -buraczkowy, sałatka

Z zakamarków swojego zbioru śledziowego, wyciągam od czasu do czasu różne przepisy, częściej robiąc nowe. Ten przepis powstał kiedyś zupełnie przypadkowo, jako mało sympatycznym dla podniebienia w nieco innym składzie ale po małej zmianie okazał się być zupełnie "zjadliwym". Czy mam rację(?) spróbuj, mnie dziś smakował.
Składniki.
* 5 śledzi (10 płatów odfiletowanych);
* 10 dag papryki białej;
* jeśli robisz wydanie wiosenne tego śledzika +5 dag ogórka małosolnego(!);
* 10 dag cebuli;
* 1/2 szklanki natki pietruszki;
* 10 ml koncentratu pomidorowego;
* 10 ml pasty chili (Pasta ognista); ¹]
* szczypta cukru i soli;
* 50 ml oliwy lub oleju z pestek winogron;
* 1 słoik sałatki "Buraczki zimowe w trzech smakach"; ²]
lub:²]
* 40 dag buraków;
* 5 dag fenkułu;
* 1 szkl. wrzątku;
* 150 ml octu jabłkowego;
* 50 ml wody przegotowanej;
* ¹/ 5 łyżeczki kminku mielonego.
    ---   ---   ---   ---   ---
  ¹] - możesz zamiennie użyć  1/4 łyżeczki chili sproszkowanego;
  ²] - lub zrób zamiennik, faktycznie niezauważalna różnica.
Wykonanie.
  Śledzie po oczyszczeniu, lekkim wymoczeniu, odfiletowaniu, pokrój w 1 - 2 cm kawałki. Dodaj pastę chili, pomidorowy koncentrat, wymieszaj i odstaw.
  Paprykę pokrój w możliwie najcieńsze piórka, lekko posól i dodaj cukier, wymieszaj, odstaw na godzinę.
  Sałatkę buraczkowo - fenkułową wraz z zalewą *], przełóż do większego naczynia, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, wymieszaj, odstaw na pół godziny.
  Połącz wszystkie składniki dolej oliwę/olej, wymieszaj odstaw, najlepiej na noc, w chłodne miejsce.
                                                               --- --- --- --- --- --- ---
*] jeśli nie masz zrobionej takiej sałatki wśród swoich przetworów na zimę, zrób co proponuję:
-buraki po ugotowaniu na miękko, pokrój w słupki/słomkę, blaszki fenkułu sparz, pokrój w cienkie piórka i razem z buraczkami na noc zalej octem z dodatkiem wody i kminku. Dalej postępuj jak wyżej.

2 komentarze:

  1. A u Ciebie...znowu śledzik! :-) Połączenie fenkułu z buraczkami...ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śledź jest moją ulubioną rybą, którą mogę jeść trzy razy dziennie, a przynajmniej raz na dwa dni muszę. Tak samo jak z napojów: mleko (i pochodne w płynie)jako napoje które gaszą pragnienie. Taki "dziwak" ze mnie ;-).

      Usuń