Składniki.
*
4 płaty śledzia o dowolnym zasoleniu;
*
40 dag buraków;
*
po pół łyżeczki soli i cukru;
*
10 dag cebuli;
*
2 szalotki;
*
ok 200 ml oleju kukurydzianego;
*
1 łyżeczka soku ze świeżego korzenia imbiru;
*
ok 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej;
*
ok 1 / 4 łyżeczki liści laurowych mielonych.
Wykonanie.
Buraki
ugotuj al dente, z dodatkiem soli i cukru, po wystudzeniu i obraniu,
pokrój w plastry jak najcieńsze, dodaj tak samo cienko pokrojoną w
piórka cebulę oraz sok z imbiru i mieloną paprykę, wymieszaj,
odstaw na dobę do lodówki. Następnie dodaj olej do buraczków,
odstaw znów na przynajmniej dobę. Śledzie pokrój na dowolne
kawałki, wymieszaj dodaj zmielone liście laurowe, wymieszaj odstaw
na kilka godzin. Następnie zalej śledzie olejem, dodając
pokrojoną cienko szalotkę. Trzymaj buraki i śledzie osobno,
dopiero na talerzyku połącz je w dowolny sposób ( proponuję jak
foto). W lodówce trzymając osobno, możesz nawet dwa, trzy tygodnie
przechować.
Smaczny ten śledzik..
OdpowiedzUsuńKaziu...
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog, dopiero dzisiaj go "odkryłam". Częściej będę go odwiedzać i z przyjemnością skorzystam z Twoich przepisów i doświadczenia.
Pozdrawiam.... :)
Basia
Coś mnie się zdaje, że mieszkasz niedaleko ;-)
Usuń...niestety, nie ...
Usuń