Szybka myśl: słoiczki są, w zamrażarce truskawki też są ... pół godziny później słoiczki pasteryzowały się już. I tak litr dżemu powstał właściwie z nudów i prawie za darmo.
Składniki:
*
60 dag gruszek obranych i bez gniazd nasiennych;
*
30 dag truskawek krajowych (!!), mogą być mrożone;
*
3 /4 szklanki cukru;
*
2 - 3 gwiazdki anyżu (niekoniecznie);
*
1 łyżka cukru;
*
50-75 ml wody zimnej;
*
1 łyżeczka „Agar-Agar”.
Opakowanie:
-
5 słoiczków 200 ml.
Wykonanie.
Gruszki
należy pokroić w nieregularną kostkę, ok 1 cm, truskawki
podobnie, lub na 4 części. Jeśli użyjesz mrożone, nie rozmrażaj
ich (!). W garnuszku (2-3 l)podgrzej pod przykryciem pokrojone
gruszki, aż
puszczą sok,
dodaj
sok z cytryny,
wsyp
cukier, mieszając
często, szybko
doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i po 3-5 minutach (ciągle
mieszając) wsyp zamrożone, pokrojone truskawki. Doprowadź znów do
wrzenia, zmniejsz płomień, mieszaj od czasu do czasu. Gotuj ok 5
minut na średnim ogniu, po 4 minutach, jeśli zdecydujesz się na
anyż, wrzuć gwiazdki. Po minucie anyż usuń (można go wykorzystać
do np. gotowanego kompotu, lub jak w moim przypadku, aromatyzowania
napoju z mleka). Rozpuść w wodzie Agar-Agar”, wlej do owoców,
dokładnie wymieszaj, zagotuj,i już gotowy dżem przekładaj do
słoiczków. Pasteryzowałem 20 minut „ w temp 85 º
C, na sucho” czyli w piekarniku.
Na kanapkach smakuje wyśmienicie!!
OdpowiedzUsuń