Kilka razy robiłem smalec do chleba, kilka razy z przewagą mięs, dziś proponuję już sprawdzony "wyrób" z tzw. "chudą" słoniną. Odchudzenie uzyskałem poprzez użycie szynki, pieczarek i kiełbasy. To druga próba i potwierdziła się, dlatego z czystym sumieniem polecam swój kolejny przepis. Czy na królewski stół (?), raczej nie, ... chociaż ...
Składniki.
*
60
dag żeberek wieprzowych
(bez kości);
*
60 dag szynki;
*
60 dag słoniny cienkiej (ma mało tłuszczu(!);
*
20-30 dag dowolnej wędzonej(!) kiełbasy;
*
20 dag pieczarek;
*
30 dag cebuli;
*
przyprawy: jałowiecmielony,
kminekmielony,
paprykimielone ostra i słodka
(dobrze jeśli są wędzone), cząber,
majeranek,
sól
morska lub
himalajska
(uwaga
jest bardziej słona!).
Wykonanie.
Wszystkie
mięsa i kiełbasę zmiel na normalnym sitku, ale każde osobno.
Cebulę i pieczarki lepiej zmielić na sicie o większych oczkach,
ale możesz na tych samych. Kolejność: słoninę podtop do pełnego
zeszklenia, dodaj cebulę i pieczarki, duś na wolnym ogniu do chwili
aż cebula zacznie „łapać” brąz, dodaj mięso z żeberek,
wymieszaj dokładnie by nie było grudek, podsmażaj
ok 10 minut, dodaj szynkę, wymieszaj, duś pod przykryciem ok 30
minut. Dodaj zmieloną kiełbasę, zwiększ płomień mieszaj by
nie przypalić całości. Po
ok 20-30 minutach dodawaj
przyprawy, ilości wg gustu. Możesz śmiało n a początek dać:
płaską łyżeczkę: papryki słodkiej i cząber, pół łyżeczki
jałowca i kminku; łyżkę majeranku; pół łyżeczki soli.
Ostateczne przyprawienie najlepiej zrobić po porządnym wystudzeniu
„próbki”, bowiem smak jest wówczas znacznie zmieniony.
Pasteryzacja.
Po
przełożeniu jeszcze gorącego wsadu w czyste słoiki o poj. 200 ml
(foto), pasteryzowałem w piekarniku: 60 minut, temp. 95º,
na drugi dzień powtórzyłem, ale czas 40 minut. Czy
potrzeba trzeci raz pasteryzować tak małe słoiczki? Nie wiem,
spróbuję nie pasteryzować więcej. To piąty raz i wystarczały
dwie pasteryzacje tak małych słoiczków.
UWAGA.
Przed włożeniem w słoiczki można gorąca jeszcze masę "potraktować lekko" blenderem celem uzyskania większego rozdrobnienia masy.
UWAGA.
Przed włożeniem w słoiczki można gorąca jeszcze masę "potraktować lekko" blenderem celem uzyskania większego rozdrobnienia masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz