czwartek, 17 marca 2016

Gofry bananowe

Niemal cztery lata minęło , gdy na blogu wstawiłem Przepis "Gofry bis", pomijając swoją pierwszą (!) próbę gofrowania wg przepisu, który dziś proponuję Tobie do wykonania. Ten pierwszy raz chcąc zabezpieczyć się przed ewentualnym przypaleniem, pierwsze dwa "wsady" poprzedziłem pędzelkiem i oliwą (widoczne na fotce).  Przypomniałem sobie, że przecież smażąc naleśniki nie smaruję patelni ... i następne gofry były super, nie przetłuszczone, lekko chrupiące. Ciasto (wg składników), jak widać jest nieco dziwne, ale warte swojego "skomplikowania"
Składniki.
* 1szkl. mąki kukurydzianej;
* 1szkl mąki owsianej;
* 1szkl mąki pszennej;
* 1szkl. mąki z ryżu;
* 4 banany mocno dojrzałe;
* 1 cukier wanilinowy;
* 1 proszek do pieczenia;
* ¾ szkl cukru; ¹)
* 4 jajka;
* szczypta soli;
* ok 0,75 l mleka; ²)
* ok 1 szkl wody gazowanej. ²)
Uwagi:
¹) – można więcej, ale trzeba wziąć pod uwagę dodatek z jakim będziemy jeść(dżem, bita śmietana);
²)– mąki różnie wchłaniają płyny, niewykluczone że trzeba będzie nieco zwiększyć ilość mleka lub wody.
Wykonanie.
Mąki wymieszaj razem z cukrami i proszkiem do pieczenia, dodaj obrane banany zmiksowane z mlekiem. Dodaj żółtka i szczyptę soli, olej i dokładnie połącz wszystkie składniki, dolej wody gazowanej, tyle żeby uzyskać ciasto bardziej gęste niż naleśnikowe. Odstaw na 1-2 godziny. Dodaj białko ubite na sztywną pianę, dokładnie wymieszaj i jeśli trzeba dolej wody.

Konsystencja ciasta powinna być mniej więcej jak dość gęsta śmietana ale jeszcze swobodnie lejąca się, bardziej gęsta niż naleśnikowa.
Pierwszy raz czasem gęstość n ie wychodzi, jeśli wyszło za rzadkie dodaj nieco mąki ale kukurydzianej:łatwiej się rozprowadza, nie ryzykujesz powstania grudek, sam tak się czasem ratuję w przypadku niedociągnięć.


Czas pieczenia jest uzależniony od mocy gofrownicy więc nie podaję. Mojego KRUPS'a (TYP 289, moc 1800 W), nastawiam na 4-5, po 7-8 minutach gofry są idealne.

1 komentarz: