Składniki.
* 1szkl. mąki kukurydzianej;
*
1szkl mąki owsianej;
* 1szkl mąki pszennej;
* 1szkl. mąki z ryżu;
* 4 banany mocno dojrzałe;
* 1 cukier wanilinowy;
* 1szkl mąki pszennej;
* 1szkl. mąki z ryżu;
* 4 banany mocno dojrzałe;
* 1 cukier wanilinowy;
*
1 proszek do pieczenia;
*
¾ szkl cukru; ¹)
*
4 jajka;
*
szczypta soli;
*
ok 0,75 l mleka; ²)
*
ok 1 szkl wody gazowanej. ²)
Uwagi:
¹) – można więcej, ale trzeba wziąć pod uwagę dodatek z jakim będziemy jeść(dżem, bita śmietana);
²)– mąki różnie wchłaniają płyny, niewykluczone że trzeba będzie nieco zwiększyć ilość mleka lub wody.
Wykonanie.
Uwagi:
¹) – można więcej, ale trzeba wziąć pod uwagę dodatek z jakim będziemy jeść(dżem, bita śmietana);
²)– mąki różnie wchłaniają płyny, niewykluczone że trzeba będzie nieco zwiększyć ilość mleka lub wody.
Wykonanie.
Mąki
wymieszaj razem z cukrami i proszkiem do pieczenia, dodaj obrane
banany zmiksowane z mlekiem. Dodaj żółtka i szczyptę soli, olej i
dokładnie połącz wszystkie składniki, dolej wody gazowanej, tyle
żeby uzyskać ciasto bardziej gęste niż naleśnikowe. Odstaw na
1-2 godziny. Dodaj białko ubite na sztywną pianę, dokładnie
wymieszaj i jeśli trzeba dolej wody.
Konsystencja
ciasta powinna być mniej więcej jak dość gęsta śmietana ale
jeszcze swobodnie lejąca się, bardziej gęsta niż naleśnikowa.
Pierwszy
raz czasem gęstość n ie wychodzi, jeśli wyszło za rzadkie dodaj
nieco mąki ale kukurydzianej:łatwiej się rozprowadza, nie
ryzykujesz powstania grudek, sam tak się czasem ratuję w przypadku
niedociągnięć.
Czas
pieczenia jest uzależniony od mocy gofrownicy więc nie podaję.
Mojego KRUPS'a
(TYP 289, moc 1800 W), nastawiam na 4-5, po 7-8 minutach gofry są idealne.
Niezłe!
OdpowiedzUsuń