Zdarza się, że chciałoby się coś przekąsić, ale po otwarciu lodówki widać tylko "standardy": sery, wędliny , pada wtedy sakramentalne: "..choroba, nie ma co przegryźć , .. coś bym , ale co.."
No właśnie, .. wtedy najbardziej smakuje coś z niczego i staje się przekąską, albo dodatkiem do obiadu.
Składniki.
* 1
kapusta pekińska (ok. 40 -50 dag); ¹]
* 1 jabłko
winno słodkie śr 5-7 cm;
*1 gruszka
twardych odmian;
* 1 5 dag
na średni wiór startej marchwi;
* 1
łyżeczka czosnku niedźwiedziego;
* 2
szalotki;
* 1
pomarańcza;
* 5 dag
żurawiny suszonej;
* 1 łyżka
miodu (używam gorczycowy);
* 50 ml
białego kremu balsamicznego lub octu jabłkowego;
* 50 ml
oleju z orzecha włoskiego, lub truflowego, albo chili.
__________________
¹]
– próby z kapustą włoską i białą tylko
części środkowe(!) wypadły również pomyślnie, ale sól była
niezbędna (+ tłuczek).
Wykonanie.
Kapustę poszatkuj lub pokrój w 1-2 cm kwadraciki, jabłko
i gruszkę zetrzyj na gruby wiór, wymieszaj z kremem balsamicznym
lub octem. Szalotkę pokrój w jak najcieńsze plasterki, pomarańczą
podziel na ząbki, potnij w poprzek na 4 -5 części każdy (odłóż
3-4 ząbki do dekoracji). Połącz kapustę, gruszkę, jabłko,
żurawiny i marchew oraz cebulę, dodaj pieprz, wymieszaj, dodaj
pokrojoną pomarańczę, balsam i olej, wymieszaj, lekko
ugnieć..
Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Dodaj
miód, dokładnie wymieszaj.
Teraz, jeśli uważasz , że sól jest potrzebna, dodaj wg gustu.
Podawaj
jako dodatek, do
obiadu
lub potraktuj jako (jak czasem
w naszym domu(!) lekką kolację, bez
pieczywa ale z
jakąś wędliną (np.którąś .. z tych )
Uwaga.
Jeżeli
użyjesz innej kapusty potłucz ją nieco np. młotkiem do kotletów,
dopiero potem lekko posól.
Dziêkujê za przepis
OdpowiedzUsuń