środa, 17 lutego 2016

Kapusta pekińska z żurawiną

 Zdarza się, że chciałoby się coś przekąsić, ale po otwarciu lodówki widać tylko "standardy": sery, wędliny , pada wtedy sakramentalne: "..choroba, nie ma co przegryźć , .. coś bym , ale co.."
 No właśnie, .. wtedy najbardziej smakuje coś z niczego i staje się przekąską, albo dodatkiem do obiadu.
Składniki.
* 1 kapusta pekińska (ok. 40 -50 dag); ¹]
* 1 jabłko winno słodkie śr 5-7 cm;
*1 gruszka twardych odmian;
* 1 5 dag na średni wiór startej marchwi;
* 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego;
* 2 szalotki;
* 1 pomarańcza;
* 1 łyżka miodu (używam gorczycowy);
- sól (niekoniecznie(!) pieprz zielony świeżo mielony, do smaku;
* 50 ml białego kremu balsamicznego lub octu jabłkowego;
* 50 ml oleju z orzecha włoskiego, lub truflowego, albo chili.
                                                                 __________________

¹] – próby z kapustą włoską i białą tylko części środkowe(!) wypadły również pomyślnie, ale sól była niezbędna (+ tłuczek).
Wykonanie.
Kapustę poszatkuj lub pokrój w 1-2 cm kwadraciki, jabłko i gruszkę zetrzyj na gruby wiór, wymieszaj z kremem balsamicznym lub octem. Szalotkę pokrój w jak najcieńsze plasterki, pomarańczą podziel na ząbki, potnij w poprzek na 4 -5 części każdy (odłóż 3-4 ząbki do dekoracji). Połącz kapustę, gruszkę, jabłko, żurawiny i marchew oraz cebulę, dodaj pieprz, wymieszaj, dodaj pokrojoną pomarańczę, balsam i olej, wymieszaj, lekko ugnieć.. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Dodaj miód, dokładnie wymieszaj. Teraz, jeśli uważasz , że sól jest potrzebna, dodaj wg gustu. Podawaj jako dodatek, do obiadu lub potraktuj jako (jak czasem w naszym domu(!) lekką kolację, bez pieczywa ale z jakąś wędliną (np.którąś .. z tych )
Uwaga.
Jeżeli użyjesz innej kapusty potłucz ją nieco np. młotkiem do kotletów, dopiero potem lekko posól.

1 komentarz: