czwartek, 17 marca 2016

Żeberka wieprzowe na jarzynach

  Żeberka raz jeszcze, tym razem z dużą oszczędnością :przypraw, soli.  Była to jedna z moich prób maksymalnego uproszczenia. Nie będę się chwalił,  ale udana w maksymalnej skali ocen, dlatego  polecam, jako właśnie odmianę lżejszą od "ciężkich " sposobów serwowania żeberek.
Składniki.
* 75 dag żeberek wieprzowych;
* 1 średnia cebula;
* 2 marchewki;
* 1 pietruszka;
* 15 cm pora;
* kawałek selera;
* kawałek kalarepki;
* 3 - 4 łyżki koncentratu bulionu ; ¹]
* 1 łyżka płaska skrobi kukurydzianych;
* 150 -200 ml wody zimnej, przegotowanej;
* 1 /3 łyżeczki pieprzu czerwonego;
* - sól, papryka mielona słodka, pieprz naturalny do smaku. ²]
* - tłuszcz do smażenia w minimalnej ilości
–---------------------------
¹] – lub kostkę mięsną „Winiary”;
²] jeśli użyjesz kostkę mięsną sprawdź przed dodatkowym dosoleniem.
Wykonanie.
Żeberka obsmaż na brązowo, na minimalnej ilości tłuszczu, pamiętając o dodatkowym wytopieniu jego z mięsa. Po wyjęciu z mięsa posyp je połową przyprawy „Orion”i trzymaj pod przykryciem. Na tłuszczu podsmaż na lekki brąz cebulę pokrojoną w piórka, dodaj wszystkie warzywa pokrojone w słupki, pora w krążki, podlej lekko wodą duś na średnim płomieniu pod przykryciem ok 5 minut, aż warzywa puszczą sok. Dodaj koncentrat bulionu, lub pokruszoną kostkę mięsną. Włóż żeberka do jarzyn wsuwając je pomiędzy warzywa,
posyp po wierzchu przyprawami, po 15 minutach wymieszaj. Jeśli jarzyny są już miękkie wymieszaj skrobie w wodzie dodaj pieprz czerwony ( w ziarnach), wlej do potrawy, lekko całość wymieszaj podduś jeszcze ok 10 minut. Jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem.

Proponuję podawać z ryżem na sypko, lub kaszą pęcak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz