Składniki.
* 75 dag żeberek wieprzowych;
* 1 średnia cebula;
* 2 marchewki;
* 1 pietruszka;
* 15 cm pora;
* kawałek selera;
* kawałek kalarepki;
* 5 g posypki do mięs Orion;
* 3 - 4 łyżki koncentratu
bulionu ; ¹]
* 1 łyżka płaska skrobi
kukurydzianych;
* 150 -200 ml wody zimnej,
przegotowanej;
* 1 /3 łyżeczki pieprzu czerwonego;
* - sól, papryka mielona słodka, pieprz naturalny
do smaku. ²]
*
- tłuszcz do smażenia
w minimalnej ilości
–---------------------------
¹]
– lub kostkę mięsną
„Winiary”;
²]
– jeśli użyjesz
kostkę mięsną sprawdź przed dodatkowym dosoleniem.
Wykonanie.
Żeberka obsmaż
na brązowo, na minimalnej ilości tłuszczu, pamiętając o
dodatkowym wytopieniu jego z mięsa. Po wyjęciu z mięsa posyp je
połową przyprawy „Orion”i trzymaj pod przykryciem. Na tłuszczu
podsmaż na lekki brąz cebulę pokrojoną w piórka, dodaj wszystkie
warzywa pokrojone w słupki, pora w krążki, podlej lekko wodą duś
na średnim płomieniu pod przykryciem ok 5 minut, aż warzywa
puszczą sok. Dodaj koncentrat bulionu, lub pokruszoną kostkę
mięsną. Włóż żeberka do jarzyn wsuwając je pomiędzy warzywa,
posyp po wierzchu przyprawami, po 15 minutach wymieszaj. Jeśli
jarzyny są już miękkie wymieszaj skrobie w wodzie dodaj pieprz
czerwony ( w ziarnach), wlej do potrawy, lekko całość wymieszaj
podduś jeszcze ok 10 minut. Jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem.
Proponuję
podawać z ryżem na sypko, lub kaszą pęcak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz