Dziś proponuję danie, które pierwszy raz robiłem (patrząc na datę załączonego zdjęcia) ... 02.09.2010., ale zapewniam, chociaż fotka pokazuje tamto wykonanie, dzisiejsze nie odbiega od tamtego, poza drobną różnicą: nie obcinałem skórki i wówczs nie dodałem jablka. Obecny przepis jest również nieco zmieniony: wtedy był ryż, a od kilku "wykonań" jest kasza bulgur, przyznaję, z korzyścią dla dania. Dodana kajzerka pomaga (zawsze, do dziś!) w zjedzeniu naprawdę pysznego sosu jaki powstał.
Składniki.
* 8 owoców papryki czerwonej;
* 1/5 - 2 szkl kaszy bulgur (granulacja dowolna);
* 15 dag boczku wędzonego;
* 15 dag mięsa mielonego wieprzowego;
* 15 dag masła klarowanego;
* 1/2 szklanki natki pietruszki;
* 1 pęczek szczypioru, z cebulkami;
*
1 duży ząbek czosnku, lub łyżeczka granulowanego;
*
1,5 szkl. Bulionu „kostka mięsna”;
*
1 dynia Hokkaido;
*
1 cebula (5-7 dag);
*
1 jabłko winno kwaśne;
*
8 mniej więcej jednakowych liści laurowych;
*
oraz do smaku ilości wg uznania: sól,(używam sól himalajską) paprykamielona słodka, pieprz ziołowy ¹]
papryka ostra¹],
pieprz naturalny ¹]
________________________
¹]
– pieprz
ziołowy można stosować z ostrą papryką, natomiast niewskazane
jest dodawanie pieprzu naturalnego łącznie z papryką ostrą.
Wykonanie.
Kaszę
bulgur zalej podwójną ilością wody w stosunku do ilości kaszy,
przykryj , odstaw. Boczek pokrój w jak nadobniejsza kostkę, podsmaż
na 4-5 dag masła, dodaj mięso mielone podlej 1/2 szkl bulionu,
podduś ok 20 minut, odstaw z ognia, połącz z kaszą, dodaj niezbyt
drobno pokrojonymi: natką pietruszki i szczypiorem,łącznie z
drobno posiekaną cebulką, dopraw solą i resztą przypraw oraz
czosnkiem, całość wymieszaj, odstaw na kilka minut, przygotuj
paprykę.
Papryki
po odcięciu górnej części oczyść z białych przyrostów,
pozostawiając ogonek. Wlej do farszu jeszcze ok 1/2 szkl bulionu i
po powtórnym wymieszaniu napełnij papryki, dość ciasno, z lekką
„górką pod pokrywkę”. Do każdej z papryki włóż pionowo
liść laurowy, który po upieczeniu usuń(!) Przykryj odciętą
„górą”.
Dynię po umyciu i oczyszczeniu z pestek i miąższu je otaczającego, pokrój w paski mniej więcej 2 cm szerokości, obierz jeśli chcesz, ale niekoniecznie (!), pokrój w kostkę, lekko posól, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i tak samo pokrojone jabłko, dopraw lekko(!) paprykami i pieprzem wymieszaj odstaw na 5-10 minut.
Dynię po umyciu i oczyszczeniu z pestek i miąższu je otaczającego, pokrój w paski mniej więcej 2 cm szerokości, obierz jeśli chcesz, ale niekoniecznie (!), pokrój w kostkę, lekko posól, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i tak samo pokrojone jabłko, dopraw lekko(!) paprykami i pieprzem wymieszaj odstaw na 5-10 minut.
Wstaw
papryki do odpowiednio dobranej wymiarami brytfanny, dodaj wokół
dynię, którą polej roztopioną resztą masła wraz z resztą
bulionu.
Zapiekaj
pod przykryciem w temp 160º
C (z termoobiegiem) przez 20 minut, odkryj sprawdź smak sosu i dyni, dopraw jeśli zachodzi potrzeba(!) i dopiekaj jeszcze, bez przykrycia, przez
20 minut. Bez termoobiegu zwiększ o 15-20 º
C.
Robiąc
danie z dynią hokkaido, pierwszy raz ją obrałem, później
zaniechałem tego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz