Składniki.
*
900 g szynki wieprzowej;
*
1–2 owoce papryki czerwonej lub żółtej; ¹]
*
ok pół łyżeczki pieprzu ziołowego;
* ok 1/2 łyżeczki soli morskiej; ²]
* ok 1/2 łyżeczki soli morskiej; ²]
*
2 g soli peklowej; ²]
*
10-15 ziaren kolendry;
³]
*
15-20 ziaren gorczycy;
³]
*
2-3 „potarcia”gałki muszkatołowej;
*
1/4 -1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(rzecz gustu);
*
5-7 g „Agar'u”, lub równowartość żelatyny.
_
_ _ _ _ _ _ _ _ _
¹]
- zielona
niewskazana, posiada nieco goryczki;
²]
- jeśli
tylko sól morska, należy zwiększyć do smaku;
³]
– można
lekko pokruszyć kolendrę, a gorczycę dodać mieloną.
Wykonanie.
Szynkę
dzielimy na dwie części: połowę kroimy w kostkę 0,5-1, lub
mielimy maszynką na „szarpaku”, drugą połowę wraz z
odkrojonym wcześniej tłuszczykiem, mielimy na sitku 0,8. Dodajemy
wszystkie przyprawy, oprócz AGARU, papryki i czosnku. Czosnek nie
jest niezbędny, chociaż do smaku jednak wskazany. Wyrabiamy lekko i
odstawiamy na 10-12 godzin w szczelnie zamkniętym naczyniu. Po tym
czasie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy dokładnie,
napełniamy woreczek z wyposażenia szynkowara. Tu wykorzystuję jako
odpowietrzniki między woreczkiem a ściankami szynkowara, najgrubsze
dwa elementy (rurki) anteny teleskopowej. Podczas napełniania
woreczka, już włożonego do szynkowara, mięso dodajemy małymi
porcjami, szczelnie wypełniając woreczek.Oczywiście, po naprłnieniu woreczka, rurki-odpowietrzacze wyjmujemy. Całość po zamknięciu
wstawiamy do lodówki na noc.
Obróbka
termiczna: ok 2 godzin, temp 80-82 º
C, w garnku z wodą do ok 1-2 cm poniżej wysokości szynkowara.
Wykorzystuję do tego garnek z koszykiem, do gotowania szparagów,
który jest idealny, również do tego celu. Szybkie stydzenie, czyli
szynkowar wstawiamy do zimnej wody, do pełnego wystudzenia. Jeśli
wytworzona galaretka na powierzchni jest już sztywna, możemy
zawartość wyjąć z szynkowara. Ja robię to po odstaniu w lodówce
przez noc. Czas ”produkcji” zamyka się mniej więcej w takim
cyklu.
Wyjmowanie z szynkowara mozemy sobie ułatwić polewając uprzednio szynkowar wrzątkiem i wsuwając użytą przy napełnianiu rurkę pomiędzy woreczek, a ściankę szynkowara.
Wyjmowanie z szynkowara mozemy sobie ułatwić polewając uprzednio szynkowar wrzątkiem i wsuwając użytą przy napełnianiu rurkę pomiędzy woreczek, a ściankę szynkowara.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz