piątek, 30 stycznia 2015

Surströmming (kiszony śledź) po polsku

 Było wydanie wykonane w Szwecji słynnego śledzia, teraz wersja polska. Która lepsza, trudno powiedzieć, przyznam, że mnie smakowały obie, a właściwie trzy wersje, licząc z ikrą, cztery. Zaproszonym, do degustacji i ciekawych  tego przysmaku, nie wszystkim przypadł śledzik do gustu, ale stwierdzili zgodnie, że wersja z ziemniakami nafaszerowanymi, bardziej "podchodziła", była  właśnie bardziej "polska" i zjadliwa.

Składniki.
* puszka Surströmming'ów;
* 8 ziemniaków wielkości jajka klasy M-S;
* 4-6 szalotek;
* 3/ 4 - 1 łyżeczki pieprzu czarnego lub zielonego, świeżo zmielonego;
* 400ml jogurtu gęstego (użyłem Grecki);
* 100 ml dżemu z żurawin do mięsa lub borówek(!); ¹]
* 1 batat; ²]
* 4 placki tortilli; ³]
* 1-2 l zimnej, przegotowanej wody.
Oraz …
* minimum 4 butelki (poj. 0,5) piwa.
                                             ------
¹] – możesz zastąpić 5 dag żurawiny suszonej, zmiksowanej (po 5 minutowej kąpieli we
wrzątku) z dodatkiem soku z połowy cytryny;
²] – u nas odmiana stosowanych w Szwecji ziemniaków jest niedostępna;
³] – przed nakładaniem farszu spryskaj lekko wodą i podgrzej np. w mikrofalówce, żeby była 
bardziej „plastyczna”.
Wykonanie.
Puszkę z śledziami należy schłodzić przed otwarciem, ale nie w zamrażarce(!)

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, w normalnie osolonej wodzie. Po wystudzeniu przetnij na pół i połówki maksymalnie wydrąż. Szalotki pokrój bardzo drobno, jogurt wymieszaj z pieprzem.

Osobno w osolonej wodzie ugotuj bez obierania, batata, ale uważaj by go nie rozgotować, czas gotowania ok 20-25 minut. Sprawdzaj patyczkiem, gdy już lekko wchodzi w miąższ, odcedź i przepłucz zimną wodą, pokrój w 0,5 -1 cm plastry.


Otwórz szeroko okno, włącz wszystkie wyciągi, zamknij drzwi kuchenne


Jedną komorę zlewozmywaka wypełnij do 3/4 zimną wodą ,włóż puszkę i trzymając ją pionowo  zrób dziurkę, wypuszczając w ten sposób z niej gaz powstały podczas zamkniętej fermentacji, kilkakrotnie naciśnij denka by maksymalnie wypuścić gaz i wylać nieco soku. Nie wyjmując puszki spuść wodę, otwórz puszkę do końca, wylej resztę soku wypłucz lekkim strumieniem zimnej wody zawartość puszki, następnie przepłucz połową zimnej wody przegotowanej. I tu kończy się w zasadzie „perfumowanie kuchni”.

Jeśli masz puszkę filetów, pozostaje tylko oddzielić je od skórki, jeśli całe, trzeba dokonać pełnego patroszenia (ikra jest super pyszna(!!).

Śledziki są bardzo delikatne, tak więc przy obrabianiu trzeba wszystkie czynności wykonać delikatnie. 

 Po zakończeniu można opłukać fileciki resztą wody, ale nie jest to niezbędne, jeśli obróbce podlegały fileciki.

Samo „wykończenie” podaję w fotkach: te musiałem zjeść, by sprawdzić swoją wersję

tu wersja z pyszną ikrą ,
 a tu już reszta w tym w tortilli:



P.S.

Cały użyty sprzęt przemyj zimną wodą z dodatkiem środków używanych, tak samo komorę zlewozmywaka, następnie wlej letnią wodę do komory, dolej pół butelki octu spirytusowego, wrzuć użyty sprzęt, pozostaw na ok 30 minut. To wystarczy. Jeśli użyta była deska drewniana … należy ją od razu wyrzucić.

1 komentarz:

  1. Właśnie odważyłem się otworzyć Surstromming.
    Jestem miłośnkiem śmierdzących serów, zapach nie robi na mnie dużego wrażenia.
    A smak? Pierwszy kęs z ciemnym chlebem i śmietaną - nie wiem czy polubię.
    Drugi kęs, mniej śmietany - hmmm, coś jak duński ser Gamle Ole.
    Trzeci i kolejne - lubię to, teraz zapach jest dla mnie normalny.

    OdpowiedzUsuń