Składniki.
*
puszka Surströmming'ów;
* 8 ziemniaków wielkości jajka klasy M-S;
* 4-6 szalotek;
* 3/ 4 - 1 łyżeczki pieprzu czarnego lub zielonego, świeżo zmielonego;
* 400ml jogurtu gęstego (użyłem Grecki);
* 100 ml dżemu z żurawin do mięsa lub borówek(!); ¹]
* 1 batat; ²]
* 4 placki tortilli; ³]
* 1-2 l zimnej, przegotowanej wody.
Oraz …
* minimum 4 butelki (poj. 0,5) piwa.
------
¹] – możesz zastąpić 5 dag żurawiny suszonej, zmiksowanej (po 5 minutowej kąpieli we
wrzątku) z dodatkiem soku z połowy cytryny;
²] – u nas odmiana stosowanych w Szwecji ziemniaków jest niedostępna;
³] – przed nakładaniem farszu spryskaj lekko wodą i podgrzej np. w mikrofalówce, żeby była
bardziej „plastyczna”.
* 8 ziemniaków wielkości jajka klasy M-S;
* 4-6 szalotek;
* 3/ 4 - 1 łyżeczki pieprzu czarnego lub zielonego, świeżo zmielonego;
* 400ml jogurtu gęstego (użyłem Grecki);
* 100 ml dżemu z żurawin do mięsa lub borówek(!); ¹]
* 1 batat; ²]
* 4 placki tortilli; ³]
* 1-2 l zimnej, przegotowanej wody.
Oraz …
* minimum 4 butelki (poj. 0,5) piwa.
------
¹] – możesz zastąpić 5 dag żurawiny suszonej, zmiksowanej (po 5 minutowej kąpieli we
wrzątku) z dodatkiem soku z połowy cytryny;
²] – u nas odmiana stosowanych w Szwecji ziemniaków jest niedostępna;
³] – przed nakładaniem farszu spryskaj lekko wodą i podgrzej np. w mikrofalówce, żeby była
bardziej „plastyczna”.
Wykonanie.
Puszkę
z śledziami należy schłodzić przed otwarciem, ale nie w
zamrażarce(!)
Ziemniaki
ugotuj w mundurkach, w normalnie osolonej wodzie. Po wystudzeniu
przetnij na pół i połówki maksymalnie wydrąż. Szalotki pokrój
bardzo drobno, jogurt wymieszaj z pieprzem.
Osobno
w osolonej wodzie ugotuj bez obierania, batata, ale uważaj by go nie
rozgotować, czas gotowania ok 20-25 minut. Sprawdzaj patyczkiem, gdy
już lekko wchodzi w miąższ, odcedź i przepłucz zimną wodą,
pokrój w 0,5 -1 cm plastry.
Otwórz
szeroko okno, włącz wszystkie wyciągi, zamknij drzwi kuchenne
Jedną
komorę zlewozmywaka wypełnij do 3/4 zimną wodą ,włóż puszkę i
trzymając ją pionowo
zrób dziurkę, wypuszczając w ten sposób z niej gaz powstały
podczas zamkniętej fermentacji, kilkakrotnie naciśnij denka by
maksymalnie wypuścić gaz i wylać nieco soku. Nie wyjmując puszki
spuść wodę, otwórz puszkę do końca,
wylej resztę soku wypłucz lekkim strumieniem zimnej wody zawartość
puszki, następnie przepłucz połową zimnej wody przegotowanej. I
tu kończy się w zasadzie „perfumowanie kuchni”.
Jeśli
masz puszkę filetów, pozostaje tylko oddzielić je od skórki,
jeśli całe, trzeba dokonać pełnego patroszenia (ikra jest super
pyszna(!!).
Śledziki
są bardzo delikatne, tak więc przy obrabianiu trzeba wszystkie
czynności wykonać delikatnie.
Po
zakończeniu można opłukać fileciki resztą wody, ale nie jest to
niezbędne, jeśli obróbce podlegały fileciki.
Samo
„wykończenie” podaję w fotkach: te musiałem zjeść, by
sprawdzić swoją wersję
a tu już reszta w tym w tortilli:
P.S.
Cały
użyty sprzęt przemyj zimną wodą z dodatkiem środków używanych,
tak samo komorę zlewozmywaka, następnie wlej letnią wodę do
komory, dolej pół butelki octu spirytusowego, wrzuć użyty sprzęt,
pozostaw na ok 30 minut. To wystarczy. Jeśli użyta była deska
drewniana … należy ją od razu wyrzucić.
Właśnie odważyłem się otworzyć Surstromming.
OdpowiedzUsuńJestem miłośnkiem śmierdzących serów, zapach nie robi na mnie dużego wrażenia.
A smak? Pierwszy kęs z ciemnym chlebem i śmietaną - nie wiem czy polubię.
Drugi kęs, mniej śmietany - hmmm, coś jak duński ser Gamle Ole.
Trzeci i kolejne - lubię to, teraz zapach jest dla mnie normalny.