Składniki
*
1, 0 kg mąki „Wrocławskiej”;
°]
*
1 szkl. miodu; ¹]
*
1 szkl. cukru;
*
1 kostka (250g) „Kasi” tej z masłem; ²]
*
4 jaja;
*
+ 2 żółtka;
*
2 łyżeczki płaskie sody;
*
3 łyżki lekko czubate
kakao;
*
1 łyżka gęstej śmietany;
*
2 +1 /2 przyprawy do
piernika; ³]
------
°]
- należy przygotować
mąki
nieco więcej, podczas wyrabiania mocno ciasto klei się i należy
wówczas z dużym wyczuciem podsypywać minimalne ilości, aż
przestanie kleić się do rąk;
¹]-
pojemność szklanki 250 ml;
²]
– można stosować masło;
³]-
opakowania wg podanych na odwrocie proporcji dotyczą 400g mąki.
Wykonanie.
Miód oraz „Kasię” rozpuścić i wystudzić. Jaja + 2 żółtka ubić z
cukrem. Przesiać mąkę do misy dodać wszystkie suche dodatki,
wymieszać dokładnie. Dodać ubite jaja, rozpuszczony
z tłuszczem miód, śmietanę. Po dokładnym wyrobieniu(!) i gdy już
nie klei się do rąk, zawinięte w folię ciasto pozostawić w
lodówce na 2 doby.
Ciasto
jest nico twardawe po wyjęciu z lodówki, dlatego należy podzielić
je na kilka części i pognieść nieco, aż zmięknie. Wałkować
cienko, na lekko(!) posypanej mąką stolnicy, wycinać wg własnych
upodobań, posiadanych foremek.
Pieczenie:
ok 8 minut w temp 170 -175 º
C (z termoobiegiem. Jeśli bez termoobiegu: +20 º
C. Przechowywać do czasu dekorowania w szczelnym pudełku. Można
uprzednio włożyć do pojemnika połówkę nieobranego jabłka.
Zrobię na Święta!
OdpowiedzUsuń