czwartek, 21 stycznia 2016

Żeberka duszone w szybkowarze

Żeberka wieprzowe nie są żadną rewelacją, ale mają swoich smakoszy, do których należy i moja Rodzina. Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia. Dziś jeden z trzech, poza grillowanymi.

Składniki.
* 1,5 kg żeberek wieprzowych;
* 1łyżka mieszanki ziołowej własnej, lub przyprawa do grilla;
* 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej;
* 5 dag smalcu;
* 10 dag boczku wędzonego;
* 15 dag cebuli;
* 1 szkl wywaru mięsnego własnego ¹], lub 1 kostka mięsna WINIARY + 1 szkl (250 ml)wrzątku;
* 1 łyżka majeranku;
* - szczypta kminku mielonego;
* - szczypta jałowca mielonego;
* 3 / 4 szklanki startego na średni wiór jabłka;
* - w miarę potrzeb: sól, pieprz – BEZ PAPRYK(!)
- - - - - - -
¹] - przepisu nie podaję, jest bardzo dużo w internecie, sam co raz robię różne, wciąż szukając idealnego.
 Wykonanie.
Żeberka poprzecinaj pomiędzy kostkami, przesyp mieszanką warzywną lub przyprawą do grilla, lekko posól, odstaw na 12 godzin.
Boczek pokrój w plastry, wyłóż nimi dno szybkowara, na to dodaj pokrojoną w piórka cebulę.
Na patelni ze smalcem obsmaż na lekko brązowo z każdej strony każde z żeberek, powkładaj do szybkowara na cebulę. Układaj każde z nich bokiem (nie kostką do dołu lub do góry).
Wlej wywar mięsny, lub rozpuszczoną kostkę mięsną, n a patelnię, zbierz pozostałości po smażeniu polej żeberka. Posyp powierzchnię mięsa wymieszanymi: czosnkiem , majerankiem kminkiem i jałowcem, na każdym kawałku mięsa połóż nieco jabłka. Zamknij szybkowar, po osiągnięciu maksimum wg wskaźnika zmniejsz płomień, duś ok 10 minut, zdejmij z ognia, pozostaw na 10-15 minut. Gotowe, możesz dokonać degustacji sosu i doprawić, ale prawdopodobnie nie będzie to konieczne.

Serwuj z ziemniakami z koprem,
 lub z knedlikami z dowolną surówką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz