Składniki.
*
1,5 kg żeberek wieprzowych;
*
1łyżka mieszanki ziołowej własnej, lub przyprawa do grilla;
*
1 płaska łyżeczka soli himalajskiej;
*
5 dag smalcu;
*
10 dag boczku wędzonego;
*
15 dag cebuli;
*
1 szkl wywaru mięsnego
własnego ¹],
lub 1 kostka mięsna WINIARY + 1 szkl (250
ml)wrzątku;
*
1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego;
*
1 łyżka
majeranku;
*
- szczypta kminku mielonego;
*
- szczypta
jałowca mielonego;
*
3 / 4 szklanki startego na
średni wiór jabłka;
*
- w miarę
potrzeb: sól, pieprz –
BEZ PAPRYK(!)
-
- - - - - -
¹]
- przepisu
nie podaję, jest bardzo dużo w internecie, sam co raz robię różne,
wciąż szukając idealnego.
Wykonanie.Żeberka poprzecinaj pomiędzy kostkami, przesyp mieszanką warzywną lub przyprawą do grilla, lekko posól, odstaw na 12 godzin.
Boczek
pokrój w plastry, wyłóż nimi dno szybkowara, na to dodaj
pokrojoną w piórka cebulę.
Na
patelni ze smalcem obsmaż na lekko brązowo z każdej strony każde
z żeberek, powkładaj do szybkowara na cebulę. Układaj każde z
nich bokiem (nie
kostką do dołu lub do góry).
Wlej
wywar
mięsny, lub rozpuszczoną kostkę mięsną, n
a patelnię, zbierz pozostałości po smażeniu polej żeberka.
Posyp
powierzchnię
mięsa wymieszanymi:
czosnkiem , majerankiem kminkiem i jałowcem, na każdym kawałku
mięsa połóż nieco jabłka. Zamknij szybkowar, po osiągnięciu
maksimum wg wskaźnika zmniejsz płomień, duś ok 10 minut, zdejmij
z ognia, pozostaw na 10-15 minut. Gotowe, możesz
dokonać degustacji sosu i doprawić, ale prawdopodobnie nie będzie
to konieczne.
Serwuj
z ziemniakami z koprem,
lub z knedlikami
z dowolną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz