piątek, 12 lutego 2016

Pasta z ikry ryb słodkowodnych

  Ikra to specjał ulubiony przez smakoszy i to wcale nie tylko kawioru, czyli tej odmiany ikry pańskich stołów. Spotkałem się nawet, przy moim stole(!), z opinią, że lepsze są te moje odmiany kawiorów, że mają smak. Dziś jeszcze jedna z nich.
Składniki.
* 70 dag ikry z ryb słodkowodnych;
* 3 średnie cebule;
* 2 ząbki czosnku;
* 1 / 4 łyżeczki liści laurowychmielonych;
* 1/4 - 1/3 łyżeczki pieprzuziołowego
* 1 łyżka bazylii ;
* 1 łyżka kopru suszonego;
* 4 łyżeczki musztardy francuskiej;
* 200 ml oliwy/ oleju (chili, lub z orzecha włoskiego);
* 500 ml gorącej wody, ale nie wrzątku);
* 1 łyżka soli.
Wykonanie.
Ikrę zalej gorącą wodą (ok 70 º C) z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i rozpuszczoną solą, pozostaw do wystudzenia, odsącz na sicie, oczyść z błonki (doskonale do tego nadaje się widelec). Cebulę na średniej patelni, woku, podsmaż na oleju do lekkiego jej zbrązowienia i zmiksuj dodając pozostałe składniki, oprócz musztardy. Przełóż z powrotem na patelnię wrzuć ikrę, na bardzo małym ogniu podduś, stale mieszając, do maksymalnego odparowania wody, wystudź. Dodaj musztardę wymieszaj dokładnie po godzinie dopraw jeśli trzeba i odstaw do lodówki na noc.
Śniadanie ...
 ... chleb razowy lub orkiszowy, lekko masłem posmarowany i pasta z ikry, pomidorek ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz