Składniki.
*
70 dag ikry z ryb słodkowodnych;
*
3 średnie cebule;
*
2 ząbki czosnku;
*
1 / 4 łyżeczki liści laurowychmielonych;
*
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
*
1/4 - 1/3 łyżeczki pieprzuziołowego
*
1 łyżka bazylii ;
*
1 łyżka kopru suszonego;
* 4
łyżeczki
musztardy francuskiej;
*
200 ml oliwy/ oleju (chili, lub z orzecha włoskiego);
*
500
ml gorącej wody, ale nie wrzątku);
*
1 łyżka soli.
Wykonanie.
Ikrę
zalej gorącą wodą (ok 70 º
C) z
przepuszczonym
przez praskę czosnkiem i
rozpuszczoną solą, pozostaw do wystudzenia, odsącz
na sicie,
oczyść z błonki (doskonale do tego nadaje się widelec). Cebulę
na
średniej patelni, woku, podsmaż
na oleju do lekkiego jej zbrązowienia i zmiksuj dodając pozostałe
składniki, oprócz
musztardy. Przełóż z powrotem na patelnię
wrzuć
ikrę, na bardzo małym ogniu podduś, stale mieszając, do
maksymalnego odparowania wody, wystudź.
Dodaj
musztardę wymieszaj dokładnie po godzinie dopraw jeśli trzeba i
odstaw
do lodówki na noc.
Śniadanie
...
... chleb
razowy lub orkiszowy, lekko masłem posmarowany i pasta
z ikry,
pomidorek
...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz