Podobne śledzie już prezentowałem na swoim blogu,. ale cały czas poszukiwałem śledzia, którego jadłem parę lat temu w Szwecji, no i znalazłem, poprzez dodanie tej malutkiej odrobiny cynamonu i goździki.
Dzisiaj, z czystym sumieniem mogę powiedzieć: jeśli n ie jest to taki sam, to najbardziej zbliżony do właśnie tamtego, a przyznam, jednej z wielu "odmian", tej królewskiej ryby.
Składniki.
*
4 śledzie solone lub 8 płatów matiesa;
*
10 - 15 szt malutkich pieczarek;
*
1 owoc papryki czerwonej lub żółtej;
*
10 -15 szt szalotek, lub 3-4cebule niezbyt duże;
*
1/ 4 łyżeczka kwasku cytrynowego;
*
5 goździków;
*
- szczypta cynamonu wielkości główki zapałki;
*
ok 2,5 szklanek gorącej wody;
*
1,5 szklanki octu winnego;
*
2 łyżeczki miodu (idealnym jest gorczycowy);
*
2 -3 łyżki koperku (użyłem swój mrożony);
*
1/ 2 łyżeczki pieprzu zielonego;
*
1/ 4 łyżeczki soli morskiej lub kamiennej;
*
5 liści laurowych;
*
5-7 ziaren ziela angielskiego.
Wykonanie.
Do
szklanki gorącej (prawie wrzątku) wody wrzuć liście
laurowe, cynamon i
goździki, pozostaw pod przykryciem do wystudzenia. Po
wystudzeniu liście i goździki usuń.
Śledzie
wymoczone i
oczyszczone
(lub
matiesy)i
wytrzyj
w papierowym ręcznikiem
(nie „myj” ich po czyszczeniu bo wypłukujesz wówczas cały
specyficzny smak)
pokrój
w poprzek płatów na ok 2 cm kawałki, wymieszaj z koprem, pieprzem
i pokruszonym
zielem
,
dodaj
pokrojoną
w piórka szalotkę/cebulę
i
paprykę.
Pieczarki
zalej gorącą 1,5 szklanki wody z kwaskiem, odstaw na
5 minut.
Z
miodu, octu i 1 szklanki wody
z
zaparzonymi
wcześniej dodatkami,
zrób
zalewę, odstaw do całkowitego rozpuszczenia
miodu. Co jakiś czas dobrze pomieszaj
by miód
szybciej
rozpuścić.
Do
śledzi wlej sporządzoną
zalewę, dodaj
pieczarki, od razu po wyjęciu z wody z kwaskiem(!), całość
lekko
wymieszaj
i
pozostaw
chociaż
na 12 godzin, ale lepiej na
dobę.
To
już wszystko, smacznego.
Ten cynamon czuć?
OdpowiedzUsuńNie, śmiało możesz dodać, to jest właśnie ilość już sprawdzona. Pierwsze moje próby były przesadzone, tylko dwukrotnie więcej dałem i czuć było cynamon. Chociaż dodam, nie jestem "uczulony" na cynamon, ale zbyt duża ilość to ...
Brzmi smacznie, muszę spróbowac dodac ciut cynamonu;) Pozdrawiam Magda;)
OdpowiedzUsuńCzekam, ciekaw opinii.
UsuńPozdrawiam :-))