Składniki.
*
5,0 kg pomarańczy;
*
ok 2,0 kg cukru;
*
3 cytryny;
*
20g AGAR-AGAR; (niekoniecznie)
*
ok 1,5 l wody.
Wykonanie. Pomarańcze umyj, sparz na sicie, obierz i odfiletuj albedo z połowy skórek. Cytryny po umyciu i sparzeniu wydrąż, rozdrobnij, bez albedo i jeśli to możliwe, bez błonek otaczających miąższ.
Z
wody i cukru zrób syrop, dodaj "odfiletowane" skórki z pomarańczy i miąższ z
cytryn wraz z sokiem, gotuj ok 10 minut na mini ogniu.
Ząbki
pomarańczy pozbaw maksymalnie zewnętrznej otoczki i podziel całość
na dwie „porcje”. Jedną porcję rozdrobnij/rozgnieć dość
mocno (można tłuczkiem do ziemniaków) dodaj do syropu (uprzednio
usuń z niego skórki z pomarańczy). Doprowadź do wrzenia, po 5
minutach dodaj pozostałe ząbki pomarańczy podzielone na 4-6 części
i po zagotowaniu zmniejsz płomień do minimum. Po 10-15 minutach
zrób próbę tzw.
„zimnego
spodka”, by sprawdzić gęstość powstałego dżemu, jeśli trzeba
dodaj
AGAR-AGAR wg przepisu na opakowaniu.
Wlewaj
dżem
od
razu do wyparzonych słoików, studź odwracając je nakrętkami w
dół, lub po lekkim wystudzeniu, pasteryzuj ok. 15 minut w nagrzanym
do 85 º
C piekarniku, pozostawiając w nim słoiki do wystudzenia. Przy
każdym sposobie pasteryzacji nie przekraczaj temperatury 85
º
C. Każdy
sposób jest dobry(!).
Wyjęte
skórki można użyć do ciast, deserów, lub … potraktować jako
ciekawy „cukierek”, albo dodać do słoików przed pasteryzacją,
co wzmocni aromat pomarańczy.
domowy dżem to rarytas :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, również z uwagi na ilość cukru i "uszlachetniających" dodatków.
Usuń