Składniki.
*
500 g polędwicy wieprzowej;
*
3 ząbki czosnku;
*
1 marchew;
*
1 korzeń pasternaku;
*
- ok 10 cm pora w części biało zielonej;
*
1 łyżka mąki ryżowej, lub kukurydzianej;
*
1 łyżka przecieru paprykowego,
lub
zmiksowany 1 owoc papryki czerwonej;
*
50 g masła klarowanego;
*
150 -200 ml piwa KARMI (!);
*
1/ 4 łyżeczki pieprzu naturalnegoczarnego;
*
1 łyżeczka nasion czarnuszki;
*-
sól do smaku.
Wykonanie.
Polędwiczki
pokrojone w 1,5 cm plastry natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, z
odrobiną soli i pieprzem, po 30 min. zalej piwem, pozostaw na 4 -5
godzin w chłodnym miejscu..
Marchew
i pasternak pokrój w bardzo cienkie półplasterki, pora w kostkę.
Polędwiczki
po wyjęciu z zalewy wytrzyj papierowym ręcznikiem, obtocz w mące
ryżowej/kukurydzianej, obsmaż
po 3 minuty z obu stron na maśle, odłóż na nagrzany talerz,
przykryj by
zbytnio nie wystygły.
Na tym samym maśle podsmaż na dość mocnym płomieniu marchew z
pasternakiem, wlej zalewę i po szybkim
doprowadzeniu
do wrzenia dodaj przecier paprykowy, całość wymieszaj, lekko
odparuj jeśli
jest sos zbyt rzadki.
Dopraw
solą jeśli trzeba, dodaj ziarna czarnuszki, wymieszaj. Włóż
polędwiczki, posyp pokrojonym porem, przykryj i
na
2-3 minuty
pozostaw
na krążku dystansowym, na średnim płomieniu.
Podałem
z ryżem , z dodatkiem posiekanej papryki czerwonej
i jako surówkę:pomidorem
posypanym
gruba solą,
oraz na życzenie jednego ze stołowników (!)
z
ogórkiem z zalewy octowo miodowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz