Dziś podaję go w wersji zmniejszonej w części pieprzowej, dokładnie o 50 %, ale jeśli wolisz to "oryginał" dozwolony, ale na własne ryzyko ;-))
Składniki.
* 3 śledzie, lub 6 płatów matiesów;
* 50 g cebuli suszonej w płatkach;
* 30 g pomidorów suszonych w płatkach;
* 10 g pieprzu czerwonego;
* 1 łyżeczka pieprzu zielonego grubo(!) mielonego;
* 2 szalotki, lub 1 mała cebula;
* 1/ 2 owocu papryki czerwonej
*
1 /2 owocu papryki białej (podłużnej odmiany);¹]
*
50 ml oleju z orzecha włoskiego
*
20 ml oliwy, lub oleju z pestek winogron;
*
2 cytryny.
-------------------------
¹]-
właśnie ze względu na specyficzny smak papryki.
Wykonanie.
Śledzie
wymocz wg uznania, odfiletuj, jeśli użyjesz matiesy również
wymocz wg uznania. Pamiętaj przy tym, że papryka nieco soli
wyciągnie. Wytrzyj płaty, podziel na 1 - 2 cm cząstki, wymieszaj z
pieprzem zielonym, po
30 minutach wlej olej z orzecha, wymieszaj dokładnie, odstaw w
chłodne miejsce na ok 15 minut.
Połówki
obu papryk po oczyszczeniu z nasion oraz szalotki pokrój w jak
najcieńsze piórka. Doskonale do tego nadaję się mini szatkownica.
W
naczyniu ceramicznym lub szklanym wymieszaj wszystkie składniki
razem ze śledziem, ugnieć lekko, odstaw na 2 godziny w chłodne
miejsce. Wlej oliwę, wymieszaj, odstaw do „przegryzienia”,
najlepiej pozostawić na noc.
Serwując
posyp śledzie na talerzu czerwonym pieprzem, dodaj ósemkę cytryny,
której sokiem należy skropić całość tuż przed spożyciem.
Ale pycha!
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc, sam byłem zaskoczony, co prawda dopiero chyba czwarta wersja była super, ale to za przyczyną czerwonego pieprzu i cytryny.
Usuń