czwartek, 29 stycznia 2015

Naleśniki na życzenie

 Naleśniki to jedno z bardziej prostych sposobów na śniadanie, obiad, kolację czy zwyczajną przekąskę, ... ale nie tylko.
  Zależnie z czym, jak serwowane mogą stanowić naprawdę ucztę nawet dla wybrednych. Wszystko opiera się właściwie na ... no właśnie ciasto naleśnikowe, farsz, zwyczajne podsmażenie, czy zapiekanie z dodatkami, jednak chyba wszystko jest ważne. To już pozostawiam Twojej inwencji.
  W tym blogu już o tym było, ten przepis niech stanowi, tak jak i pozostałe, motorek napędzający Twoją wyobraźnię i potrzeby Twoich "stołowników", co sprawi mi,  jak zawsze, wielką satysfakcję i "radochę", tak jak i moim "poświęcającym się przy talerzach" Dziewczynom w domu.
 Przepis jest jak zwykle może i za dokładny, ale zgodnie z założeniem, ma być pomocny również, a może głównie(?) kuchcikom.

Składniki. 
Ciasto naleśnikowe.
* 300ml twarogu mielonego( w wiaderkach);
* 3 jaja;
* 3 rodzaje mąki,, po 100 g: krupczatka, kukurydziana, pszenna (typ 500);
* 300 -400 ml wody gazowanej;
* 200 -300 ml mleka;
* 75 ml oleju z ryżu;
* 1 łyżeczka soli morskiej.
Farsze. 
A 
* 300 g pieczarek;
* 150 g cebuli;
* 100 ml śmietany do zup i sosów (% dowolny);
* 1 łyżeczka maizeny;
* 1 łyżeczka masła klarowanego;
* sól, pieprz do smaku. 
B
* 500 g szpinaku mrożonego;
* 2 jaja;
* 2 średnie cebule;
* 2 ząbki czosnku;
* 50 ml śmietany (jw);
* 1 łyżeczka masła klarowanego;
* sól, pieprz do smaku.
C
* 500 g , farszu jak do pierogów ruskich + 50 ml śmietany (jw.).
D.
* 200 g farszu grzybowego jak do uszek + 50 ml śmietany (jw.).
E
*200 g rozdrobnionego mięsa rosołowego z kurczaka;
* 2 średnie cebule;
* 100 ml śmietany(jw.);
* sól, pieprz do smaku.
                             - - - - - - -
Dodatkowo ale niekoniecznie:
* ok. 200 g twarogu mielonego;
* kilka plastrów sera żółtego. 
Wykonanie. 
Z podanych składników zrób ciasto naleśnikowe, odstaw by „dojrzało”, przed smażeniem dolej, jeśli trzeba, wody mineralnej gazowanej.
Naleśniki najlepiej smażyć już po wykonaniu farszów. 
Po dodaniu oleju, smarowanie patelni jest zbędne, należy tylko każdorazowo zamieszać ciasto przed wylaniem ciasta na patelnię.
 Farsze.

A. Pieczarki i cebulę pokrojone w jak najcieńsze plasterki (!) podduś na maśle dopraw, dodaj śmietanę z dokładnie rozmieszaną maizeną, jeszcze chwilę podduś. Odstaw. 
B. Tego farszu:
 nie mogło zabraknąć, jego smak jak i przyrządzanie, jest niezmienne od moich lat dziecięcych. Na maśle zeszklij pokrojoną bardzo drobno cebule, dodaj zamrożony szpinak, przykryj, po zupełnym rozmrożeniu, poduś ok 5 minut do odparowania wody, dopraw solą i pieprzem, po 1-2 minutach odstaw, dodaj śmietanę z porządnie rozbełtanym w niej jajkiem, czosnkiem zmiażdżonym praską, szybko i dokładnie wymieszaj, na małym ogniu ciągle mieszając doprowadź do całkowitego ścięcia jajek. Odstaw.
C. Śmietanę dodaj do tego farszu (myślę, że ten farsz jest już Tobie znany), tuż przed dodawaniem do naleśników.
D. Ten farsz to była pozostałość po świątecznych uszkach, jako sam w naleśniku był dobry, ponadto okazał się doskonałym dodatkiem do kombinacji „ na życzenie”.
E. Ten farsz to odzysk „po rosołowy” z mięs, rozdrobnionych i zamrożonych. Po rozmrożeniu wykorzystuję czasem również do robienia pierożków do rosołu, w miejsce makaronu.
Cebulę drobno pokrojoną należy zeszklić, dodać mięso jeszcze zamrożone, po lekkim podduszeniu dodać śmietanę i jeszcze chwilę poddusić. Odstaw również. 
Pozostaje tylko już:

Dodatkowy ser twarogowy można użyć jako np. dodanie do szpinaku,  czy innego farszu:



... a ser żółty:
 również dodawać do nadzienia, lub kłaść na wierzchu podczas podsmażania.
Do podsmażania naleśników używam z reguły patelnię grillową, nie tylko ze względu na kształt (!) tym razem również.
Można również robić naleśniki na słodko, ale to już chyba standard naleśnikowy, który tu pomijam.

5 komentarzy:

  1. Nie spotkałam się z tego typu ciastem na naleśniki... Czy twaróg nie sprawi, że ciasto będzie hmmm ciężkie / zbite??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie obawiaj się, naleśniki będą super, nawet gdybyś zdecydowała się na naleśniki tzw. "biszkoptowe".

      Usuń
    2. Koniecznie muszę wypróbować przepis :)

      Usuń
  2. Ale pyszności Kaziu
    wykonam w/g Twojego przepisu. Oj czuję, że mi posmakują.........pa

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę spróbować :) u nas w domu naleśniki schodzą co do jednego, ile by nie usmażyć :) Kaziku, dziękuję za fajny przepis, wypróbuję go :)

    OdpowiedzUsuń