Składniki na 1-2 porcje:
* 2 płaty śledzia może
być z oleju,¹]
* 1 łyżeczka lubczyku
suszonego; ²]
* 1/4 posiekanego jajka;
* 1/4 łyż. kopru
suszonego;
* 1/4 łyż. pieprzu
zielonego świeżo mielonego;
* - szczypta kardamonu
mielonego;
* - ogórek kiszony; ³]
* 1 cebula; ³]
* - ogórek świeży; ³]
* 1 papryka świeża;
dodatkowo, opcjonalnie:
* ocet jabłkowy;
* łyżka soku z buraka;
* 25 ml oleju, oliwy.
------------------------------
- łyż. <> łyżeczka
¹] – świeży jest
lepszy, lepiej „przejdzie” przyprawami;
²] – zamiennie „maggi”
w płynie;
³] -nie podaję ilości,
każdy wg własnego gustu dodaje, ale mniej więcej po dużej łyżce
pokrojonych składników na porcję jest akurat.
Wykonanie.
Płaty
śledzia pokrojonego w jak najdrobniejszą kostkę, dodaj lubczyk
koper, kardamon; pieprz, wymieszaj i odstaw na 20 -30 minut. Jeżeli
użyjesz maggi, dodaj w połowie „odstania”. Dodaj posiekane
jajko, oliwę/olej wymieszaj całość. Sól zawarta w śledziu
wystarczy, nawet po jego lekkim wymoczeniu. śledź w oleju ma też
dosyć soli.
Paprykę
podziel na trzy części: odetnij górę i dół, odrzuć ziarna i
białe części ze środka. Górną i dolną część pokrój w
drobną kostkę, tak jak i ogórki i cebulę. Jeśli chcesz (WARTO!)
nasączyć cebulę sokiem z buraka, wymieszaj ją z sokiem na
przynajmniej godzinę wcześniej. Możesz podzielić cebulę na dwie
części: nasączoną i „czystą”.
Paprykę
i cebulę po pokrojeniu delikatnie posól, ogórek świeży pozostaw
bez posolenia(!)
Środkowy
pierścień papryki ponacinaj delikatnie w jak najmniejsze
kwadraciki, (użyj nożyków do papieru z lekko wysuniętym ostrzem
na 1-2 mm, zależnie od grubości miąższu papryki), posmaruj po
wierzchu octem. Jeśli robisz dwie porcje, przetnij teraz na dwa
pierścienie.
Pierścień
papryki wypełnij farszem, masą tatarową, pozostałe dodatki połóż obok,
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz