czwartek, 19 lutego 2015

Ikra szczupaka pasteryzowana, z papryką i pomidorami

 Ikra już była, ale inna. Ta była spożywana sukcesywnie, ostatni słoiczek otwarłem wczoraj wieczorem, po ponad półrocznym przechowaniu w lodówce.
Składniki. 
* 50 dag ikry szczupaczej; ¹]
* 75 ml oleju z ryżu;
* 10 dag cebuli;
* 1 owoc papryki czerwonej;
* 75 -100 ml koncentratu pomidorowego; ²]
* 1 płaska łyżka papryki słodkiej mielonej;
* 1/ 4 łyżeczki papryki ostrej mielonej;
* 1 łyżka oleju z orzecha włoskiego;
* 50 ml octu z jabłek;
* - sól morska lub kamienna do smaku.
                                                ------- ------- -------
¹] – może być różna ikra, również z solonego śledzia, ale wówczas trzeba uważać by nie przesolić całości;
²] – w sezonie można użyć świeże pomidory po usunięciu nasion i skórki, mocno posiekane, bez miksowania.
Wykonanie.
Paprykę oczyść, odfiletuj ze skórki lub zdejmij w sposób tradycyjny. Pokrój w bardzo drobną kostkę, tak samo cebulę.
Na patelni na ok. połowie oleju podsmaż cebulę do lekkiego zbrązowienia całości.
Ikrę oczyszczoną z błonek, wrzuć na patelnię z resztą rozgrzanego oleju, mieszaj by nie przypiec, podgrzewaj całość, po ok 3 minutach dodaj paprykę oraz koncentrat i duś całość na minimalnym ogniu, dość często mieszając, by nie przypiec ikry.
Odstaw z płomienia, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, pozostaw pod przykryciem do wystudzenia.
Po pełnym wystudzeniu spróbuj, jeśli trzeba dopraw jeszcze raz, ale z umiarem, podczas pasteryzacji smak jeszcze zaostrzają dodane przyprawy(!)
Można nieco odparować dla zagęszczenia, ale to już dowolność, tym razem nieco odparowałem.
Powkładaj w małe słoiczki, po koncentracie pomidorowym/musztardzie, pasteryzuj 10 minut w temp 80-90 º C.
Okres przechowywania w lodówce do 3 miesięcy bez ryzyka, po otwarciu 3-4 dni. Sprawdziłem.
Podałem przepis na ikrę pasteryzowaną, ale doskonała jest świeżo zrobiona, jako lekka przekąska na różne okazje. Należy wówczas po dodaniu wszystkich przypraw, potrzymać na ogniu jeszcze 10-15 minut, ciągle mieszając i szybko (!) wystudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz