wtorek, 24 maja 2016

Nalewka ziołowo miodowa

Nalewki to płyny które można smakować, delektować się nimi i ... w  odpowiedniej niewielkiej ilości traktować jako lek, odskocznię od  codzienności. Umiar jak zawsze jest wskazany, a w przypadku nalewek ziołowych wręcz pożądany. Ta nalewka zanim uzyskała status:  "... może być ...", była dopracowywana przeze mnie kilka lat, czy udana? Raczej tak jak oceniło moje , a właściwie Naczelnej podniebienie, które oceniło skromnie:"... nawet, nawet, może być ... ", co w Jej stopniowaniu ocen, zawsze oznacza "5+" wg starej skali ocen.
Składniki.
Wsad podstawowy:
* 3 g gałka muszkatołowa mielona;
* 2 g cynamon łamany;
* 2 g tymianek;
* 2 g kolendra;
* 2 g szałwia pokruszona;
* 2 g anyż;
* 25 szt jałowiec pognieciony;
* 10 szt kardamon;
* 5 szt ziele angielskie;
* 70 szt kmin rzymski;
* 2 cm papryka ostra płatki;
* 10 dag miód gryczany;
*100 ml woda przegotowana (temp. pokojowa);
* 5 dag imbir świeży krojony w cienkie płatki.
Uzupełnienie.
* 150 ml spirytus 90%;
* 250 ml wódki czystej (zbożowej!);
* 5 dag cukier trzcinowy „Muscovado”;
* 50 ml miód wielokwiatowy;
Oraz:
* wódka spirytus, woda przegotowana do uzupełnienia poj.750 ml.
Wykonanie.
Składniki wg „ wsadu podstawowego” umieść w słoju 900ml, zakręć, pozostaw w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej, na okres 2 tygodni, codziennie porządnie wstrząsając pierwszy tydzień, w drugim co drugi dzień.
Po dwóch tygodniach dodaj „uzupełnienie” wymieszaj odstaw w ciemne miejsce na minimum miesiąc.
Zlej dokładnie przecedzając, odcedzony wsad przepłucz dowolnym „płynem”, (zależnie od pożądanej mocy nalewki), w ilości wystarczającej do uzyskania całości, czyli do 750 ml.
Odstaw w ciemne miejsce na następne trzydzieści (minimum!) dni.
Wiem że ciężko, ale dopiero po porządnym odstaniu można docenić walory tej nalewki.
Można dla uzyskania słodszego napitku, zwiększyć ilość miodów, zachowując proporcje obu odmian: 1:5.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz