niedziela, 6 listopada 2016

Papryka faszerowana raz jeszcze

 Papryka faszerowana nie jest niczym nowym na naszych, polskich stołach, a i przepisów jest mnóstwo.  Sam robiłem ją wielokrotnie  z różnymi odmianami farszu. Smak za każdym razem inny, zawsze jednak zjadana jest przez nas z apetytem. Tym razem jednak, być może przez długą obróbkę, dokonaliśmy pewnego "odkrycia". Już na talerzu okazało się, że papryka daje się bardzo łatwo obrać ze swojej cienkiej, a jednak niezbyt "sympatycznej" skórki, a w połączeniu z dodatkiem marchewki zaskoczyła nas również smakowo. Czy Tobie również będzie smakowała, spróbuj i wstaw swój komentarz.
Składniki.
Farsz::
* 30 dag łopatki wieprzowej grubo mielonej;
* 50 dag mięsa grubo mielonego z indyka;
* 3 g suszonych grzybów;
* 4-5 liści kapusty białej; ¹]
* 1 szkl ryżu białego;
* 1 szkl bulionu mięsnego własnego, lub 1 kostka WINIARY mięsna +200 ml wrzątku;
* 7 dag cebuli prażonej;
* 2 ząbki duże czosnku;
* 1 łyżka czubata oregano;
* 1 łyżka płaska bazylii;
* 1 łyżeczka pieprzu zielonego;
* 1/8 łyżeczki jałowca mielonego;
* 80 ml oleju słonecznikowego (można dowolny);
* - sól, pieprz ziołowy (!) do smaku. ²]
Oraz:
* 12 owoców papryki czerwonej;
* 20-30 dag marchewki;
* ok 300 ml wody;
Opcjonalnie:
Kilka plastrów żółtego sera
 ____________________________
¹] - można użyć włoską lub pekińską;
²] – polecam, chociażby ze względu na walory aromatyczne i smakowe (sprawdzone!).
Wykonanie.
Grzybki namoczone na noc ugotuj do miękkości posiekaj drobno, wrzuć z powrotem do otrzymanego wywaru.. Ryż zalej wrzątkiem doprowadź do wrzenia, odstaw do wystudzenia. Liście kapusty ugotuj do miękkości posiekaj drobno, razem z ich grubymi nerwami liściowymi. Kapustę pekińską posiekaj i dodaj surową.
Marchew pokrój w drobną kostkę ugotuj w 300 ml wody al dente, dodaj bulion, wymieszaj i pozostaw w powstałym wywarze.
Z papryki podcinaj górną część, usuń z obu części nasiona, z odciętej części usuń ogonki i posiekaj jak najdrobniej.
Wszystkie składniki farszu połącz, dodając przepuszczony przez praskę czosnek oraz rozdrobnione, odcięte części papryki. Dopraw solą i pieprzem.
Farszem napełnij dolne części papryki, poustawiaj w brytfannie „wyścielonej” marchewką, wywarem polej jeszcze papryki.
Piekarnik: 180º C, (-20 jeśli z termoobiegiem - czas 60 min. potem 140º C przez 60 min. pod przykryciem. Odkryj, polej farsz powstałym w brytfannie bulionem i dopiekaj 30 minut odkryte, z położonym serem, lub bez sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz