środa, 18 lipca 2018

Śledź w oleju, pieprzowo – pietruszkowy

 Tak się złożyło, że blog został przeze mnie potraktowany po macoszmu, ale nie tylkomoje oba blogi, Postaram się poprawić, jak zwykle, bez wyszukanych "specyjałów", bo tch jest multum, pięknie udekorowanych etc.etc.
 Na dziś moja propozycja w której świeża natka pietruszki w połączeniu z odrobiną imbiru świeżo startego, jako podkład pod królewską rybę ... 

Składniki
* 3 śledzie (6 płatów matiesów);
* 10 dag cebuli;
* 1 owoc papryki białej, lub żółtej;
* 200 ml oliwy lub dowolnego oleju; ¹]
* 1 łyżeczka pieprzuczarnego świeżo mielonego;
* 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru;
* 4-5liści laurowych;
* ok pół szklanki posiekanej natki pietruszki.
___________________________
¹]- stosuję oliwę z pestek winogron

Wykonanie
Śledzie po oczyszczeniu, lub matiesy, po wymoczeniu do wymaganego nasolenia należy wycisnąć z zawartej w nich wody, pokroić w poprzek na 2-3 cm odcinki, wymieszać z imbirem po dociśnięciu, wkładając między kawałki śledzia liście laurowe, odstawić na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce10-15. Cebulę i oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w piórka (paprykę nieco cieniej), wymieszać dodając posiekaną niezbyt drobno natkę pietruszki nieco posolić, dodać pieprz lekko pognieść, dodać oliwę lub olej po 10 -15 minutach dodać śledzie wymieszać, lekko ugnieść całość, odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Jeśli trzeba można dodać oleju, ale ja stosuję dodatkowe 2-3 krotne wymieszanie zawartości ugniatając lekko, każdorazowo po wymieszaniu.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz