Składniki.
* 3 śledzie (6 płatów matiesów);
*
10 dag cebuli;
*
1 owoc papryki czerwonej;
*
200 ml oliwy lub dowolnego oleju; ¹]
*
1 łyżeczka pieprzuzielonego
świeżo mielonego;
*
1 łyżeczka bazylii;
*
ok
1/3 łyżeczki soli himalajskiej,
morskiej;
*
1/2 łyżeczki
liścilaurowych mielonych;
*
1 łyżeczka pieprzu czerwonego;
*
5 dag suszonych żurawin;
opcjonalnie:
* 1/3 szklanki szczypioru świeżego.
--------------------------------------------------
¹]
– nie
podaję odmiany, rzecz gustu.
Wykonanie.
Śledzie pokrój na 2-3 cm, wymieszaj z mielonym liściem laurowym, pokruszonym pieprzem czerwonym, bazylią, odstaw na 1 - 2 godziny. Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w niewielkie, niezbyt regularne kwadraty, , dodaj żurawinę, posól połącz wszystkie składniki, wymieszaj odstaw, na ok. 30 minut. Dodaj oliwę/olej, wymieszaj odstaw na przynajmniej10 godzin. Jeśli masz szczypior, dodaj tuż przed serwowaniem
Smacznego;

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz