wtorek, 18 grudnia 2018

Śledź poniedziałkowy

Próba dokonana, wyśmienity, świąt nie  doczeka, ale mam zapas  i zrobię powtórkę.  W tym roku będą trzy, może cztery odmiany.
Składniki.
* 3 śledzie (6 płatów matiesów);
* 10 dag cebuli;
* 1 owoc papryki czerwonej;
* 200 ml oliwy lub dowolnego oleju; ¹]
* 1 łyżeczka pieprzuzielonego świeżo mielonego;
* 1 łyżeczka bazylii;
* ok 1/3 łyżeczki soli himalajskiej, morskiej;
* 1/2 łyżeczki liścilaurowych mielonych;
* 1 łyżeczka pieprzu czerwonego;
opcjonalnie:
* 1/3 szklanki szczypioru świeżego.
     --------------------------------------------------

¹] – nie podaję odmiany, rzecz gustu.

Wykonanie.
Śledzie pokrój na 2-3 cm, wymieszaj z mielonym liściem laurowym, pokruszonym pieprzem czerwonym, bazylią, odstaw na 1 - 2 godziny. Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w niewielkie, niezbyt regularne kwadraty, , dodaj żurawinę, posól połącz wszystkie składniki, wymieszaj odstaw, na ok. 30 minut. Dodaj oliwę/olej, wymieszaj odstaw na przynajmniej10 godzin. Jeśli masz szczypior, dodaj tuż przed serwowaniem
Smacznego;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz