Danie proste i mimo mojej jeszcze niepełnej sprawności obu rąk, nie nastręczyło mi trudności w wykonaniu.
Za to smak przewyborny, nie jest potrzebne żadne pieczywo. Zastanawiam się jak smakowałaby pod napój chmielowy, ale to już pozostawiam Tobie.
Składniki.
*
18 pieczarek średnicy 9-10 cm; ¹]
*
9 dużych wątróbek z indyka; ²]
*
15-20 dag cebuli;
*
1 jabłko;
*
1 łyżeczka pieprzu naturalnego świeżo zmielonego;
*
1 '' majeranku;
*
1 '' mieszanki warzywnej;
*
1 '' bazylii;
*
1 '' szczypioru (użyłem własny suszony);
*
1 '' soli;
*
1 '' czosnku granulowanego;
*
1 łyżka oleju z ryżu;
*
1- 2 łyżka masła klarowanego;
*
50 ml wody.
---
---- ---
¹]
– w mniejszych trudno będzie
zmieścić wątróbki;
²]
– uznałem jako lepsze ze względu na odżywcze wartości.
Wykonanie.
Wątróbki
oczyść („opraw”), jednocześnie rozdzielając je otrzymasz 18
odpowiednich porcji, nakłuwaj każdą z obu stron dość gęsto
widelcem, posyp pieprzem i majerankiem, odstaw.
Pieczarki
pozbaw trzonów, kapelusze obierz(!) ze skórki, posyp od strony
blaszek czosnkiem, ale bez nadmiaru, podana ilość w zupełności
wystarczy i odstaw.
Cebulę
pokrój bardzo drobno (użyłem rozdrabniacza 2 nożowego), zeszklij
na oleju, po „ zdjęciu z ognia” dodaj jabłko starte na grubo,
posól do smaku, dodaj susz warzywny i bazylię, wymieszaj.
Na
patelni z masłem szybko obsmaż wątróbkę na silnym ogniu z obu stron .
Do
każdej pieczarki włóż przyprawioną cebulę, na wierzch włóż
wątróbkę.
Zapiekaj
w piekarniku halogenowym: 30 minut, w temp.150 º
C, wlej uprzednio na dno wodę,
a 2-3 minuty przed zakończeniem zapiekania posól wątróbkę i
po kilku minutach możesz podawać na stół.
Swoje
danie zapiekałem piętrowo, dzięki dokupionemu pierścieniowi
zwiększającemu pojemność piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz