Zapiekanek nigdy dość, a służą często "porządkowaniu" lodówek/zamrażarek, tak więc nic nowego nie wymyśliłem, po prostu, jeszcze jeden przepis na coś zjadliwego.
Mam nadzieję, że i ta moja propozycja przypadnie Ci do gustu.
Składniki.
*
25 dag mięs/wędlin różnych z tzw. przeglądu lodówki;
*
2 - 3 średnie cebule;
*
1 owoc papryki słodkiej;
*
1-2 łyżki oliwy/oleju do smażenia;
*
30 dag kapusty brukselki;
*
¼ łyżeczki cukru;
*
30 dag kaszy gryczanej białej;
*
2 x po 0,5 l wody (wrzątku);
*
400 ml mleka (ok 1,5 szkl);
*
1 serek topiony (100g);
*
4 jaja;
*
1½ łyżeczki oregano;
*
30 dag mięsa mielonego z indyka;
*
1 łyżeczka mączki grzybowej;
*
1 łyżeczka czosnku granulowanego;
*
½ łyżeczki jałowca
pokruszonego/mielonego;
*
1½ łyżeczki bazylii;
*
20 dag pieczarek;
*
1-2 cukinie;
*
sól, pieprz naturalny, papryka słodka i ostra mielona;
*
kilka płatów lazanii lub pozostałe po robieniu pierogów płaty
ugotowanego ciasta (takie stosuję, zawsze coś pozostaje i zamrażam
do wykorzystania).
*
5 dag tłuszczu do wysmarowania brytfanny/naczynia do zapiekania.
Wykonanie.
Kaszę
zalej wrzątkiem w ilości 3/4 do wskazanej na opakowaniu, dodaj sól,
doprowadź do wrzenia, odstaw.
Pieczarki
pokrój w jak najcieńsze plasterki, cebulę w niezbyt cienkie
plasterki lub w kostkę.
Kapustki
po oczyszczeniu zalej wrzątkiem z 1/4 łyżeczki cukru i odrobiną
soli, doprowadź do wrzenia, odcedź i przelej zimą wodą,
poprzecinaj na połówki.
Mięsa/wędliny
z „przeglądu lodówki”, przesmaż na oleju z jedną cebulą i
pokrojoną w kostkę papryką, dodaj połowę kaszy, po lekkim
wystudzeniu dodaj 2 jaja, wymieszaj.
Mięso
mielone wymieszaj z mączką grzybową, jałowcem, bazylią,
czosnkiem i pieprzem, dodaj odpowiednią ilość soli, dodaj
pozostałą połowę kaszy i również po ostudzeniu dodaj 2 jaja,
całość dokładnie wymieszaj.
Brytfannę
wysmaruj tłuszczem, wyłóż dno ciastem, poukładaj na dnie
kapustę.
Rozłóż
równomiernie podsmażone mięsa z „przeglądu lodówki” z kaszą,
na to warstwę pieczarek wymieszanych z cebulą. Teraz mięso mielone
z kaszą i przyprawami.
Serek
rozpuść w podgrzanym mleku,
dodaj oregano, wylej na powierzchnię,
na to poukładaj plastry cukinii lekko posolonej i posypanej papryką
ostrą i słodką (1:1).
Zapiekaj
w temp. 180 º
C około 60 minut, w tym 50 minut pod przykryciem.
W
piekarniku bez termoobiegu zwiększ temperaturę o (+)10 º
C po ok. 40 minutach.
Uwielbiam brukselkę, więc i ten przepis wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPoczekam na opinię, tylko o brukselkę teraz raczej trudno. ;-))
Usuń