Składniki.
Proporcje
na 4 lub 6 osób:
*
dwie piersi (całe) z kurczaka;
*
½ łyż.(¹) czosnku granulowanego;
*
¼ '' bazylii;
*
¼ '' pieprzu ziołowego;
*
¼ '' majeranku;
*
¼ '' curry;
*
ok ¼ '' soli morskiej;
*
50 ml oleju z pestek winogron;
*
15-20 dag cebuli;
*
1 kostka mięsna WINIARY;
*
150 ml wody (wrzątku).
Do
smażenia:
*
ok. 100 g masła klarowanego;
lub
100 g margaryny do smażenia (np. PALMA);
*
50-75 ml oliwy/oleju; (często używam oleju z ryżu)
*
½ łyż. papryki ostrej mielonej.
MIARA:
(¹)
łyż. = łyżeczka
Wykonanie.
Piersi
dzielimy w płaszczyźnie na połowy, mniejsze części odcinamy (
otrzymane 4 kawałki utworzą 4 porcje i 2 małe „dziecięce”).
Wszystkie
kawałki posypujemy solą i przyprawami odstawiamy na noc, rano
dodajemy olej, mieszamy całość i pozostawiamy do pory obiadowej.
*
¹)
Na pół godziny przed podaniem kroimy cebule w piórka, kostkę
mięsną rozpuszczamy we wrzątku. Na patelni o takiej powierzchni,
by zmieściły się wszystkie płaty mięsa podgrzewamy bardzo mocno
oba tłuszcze, kładziemy płaty mięsa i obsmażamy szybko z obu
stron, na dość silnym płomieniu.
Po
dosmażeniu wykładamy równomiernie na wierzch pokrojoną cebulę,
polewamy rozpuszczoną kostką, posypujemy papryką, przykrywamy,
ustawiamy na płytce dystansowej ustawiamy palnik (duży!) na 1/3
płomienia, na ok 10 minut.
Nie
mieszamy w międzyczasie, a jeśli powstałego sosu jest mało (przy
ilości mięsa zajmującego całą powierzchnię patelni) dolewamy
nieco wody (gorącej), do mięsa, zachowując umiar.
Podajemy
z ziemniakami piure i dowolnymi surówkami.
-
- - - - - - - - - - - - - -
*
¹)-
wstawiamy jednocześnie ziemniaki, akurat będą gotowe, jeśli ryż
to za 10 minut woreczki wrzucamy do wrzątku.
Fajny obiad, typowo polskie menu, jestem pewna, że moja rodzina byłaby zachwycona! :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Dlaczego "byłaby" zrób , podaj i ....wpisz czy smakowało.
UsuńPozdrawiam i zapraszam częściej zaglądaj ;-)