Przekąska
moja, przeciwnik handlowej „przekąski”, jak wiele innych moich
dziwolągów kulinarnych, powstał również z przypadku. Nikt z nas,
domowników, nie miał chęci na coś „porządnego”, a zieleniny,
jak zwykle zresztą, było co nieco w domu. Jeden warunek: bez
chleba, bez jakiegokolwiek pieczywa. No i okazało się, że chleb
nawet nie pasowałby do tego. Nie wierzysz (?), sprawdź. Składniki
podaję właściwie na dwie główki sałaty , a i to jest
propozycją z uwagi na prawykonanie, a same proporcje to sprawa
upodobań każdego podniebienia, jak również składniki mogą być
zmienione.
Jeden
warunek trzeba zachować: bez pieczywa i ma smakować.
Składniki.
*
2 - 4 owoce papryki czerwonej;
*
3 - 4 cebule wielkości jajka;
lub
2 - 4 łyżeczki cebulki zapiekanej;
*
1- 2 ogórki świeże, gruntowe(!) (ok. 10 cm);
*
3-4 pomidory (użyłem LIMA);
*
ok. ½ owocu dowolnej papryki ostrej (użyłem „ Jalapena”);
¹]
*
1 biała rzodkiewka ”Sopel lodu”,
lub(oraz)
kilka rzodkiewek czerwonych;
*
1 cykoria,
lub
2 -3 łodygi selera naciowego;
*
3 -4 jaja;
*
1 główka sałaty lodowej;
*
sól;
*
4 - 6 łyżek majonezu;
*
1 łyżka kopru świeżego (lub mrożonego);
*
po 1 łyżeczce majeranku i bazylii.
Dodatkowo
²]
*
kilka różyczek kalafiora;
*
10 -15 dag wołowiny sporządzonej a'la tatar (wcale nie musi być z
polędwicy).
---
--- ---
¹]
–
możesz zamiennie użyć pieprz naturalny, ale nie łącz obu tych
przypraw(!);
²]
– nie jest to dodatek
konieczny, ale warto podać.
Wykonanie.
Jaja
ugotowane na twardo pokrój w plastry, posyp dość obficie
koperkiem. Także pomidory, pozbawione skórki i pokrojone w plastry,
posyp koperkiem.
Różyczki
kalafiora (możliwie jak najmniejsze) sparz przez 5 minut w osolonym
wrzątku, następnie zahartuj w zimnej wodzie. Obie papryki razem
rozdrobnij w robocie kuchennym (rozdrabniaczu), wyłóż na sitko by
maksymalnie odsączyć (sok można wypić, doskonały!).
Tak
samo rozdrobnij, ale już osobno: cebulę
¹]
, ogórek, rzodkiewki, łodygi selera.
Teraz
połącz razem papryki, seler, cebulę¹],
ogórek, całość posól, dodaj bazylię i majeranek, wymieszaj,
jeśli trzeba dodaj ostrej papryczki, lub dopraw pieprzem, serwuj w
osobnej miseczce.
Osobno
również podaj: rozdrobnione rzodkiewki; jajka, pomidory i
kalafiora. Sałatę porozdzielaj na listki, także cykorię. Osobno
podaj także majonez. Mięso a'la tatar podaj uformowane już w
niewielkie wałeczki.
Każdy
sam na talerzu robi sobie „zawijasa” ( sposób dowolny, ale
najlepszy jest z
jednej
strony z zakładką jak gołąbki, co zapobiega wypadaniu farszu).
Składniki
podane osobno, największym niejadkom jarzynowym sprawią ogromną
przyjemność w przygotowywaniu i będą zachwycone takim posiłkiem,
mimo braku pieczywa. Smakuje najlepiej … jedzony „z ręki”.
Zawijas
ten, jak łatwo zauważyć może być spożywany wspólnie tak przez
mięsożernych
jak i jaroszy, czy wegetarian, zależnie od użytych składników.
Pierwotnie
(roboczo) nazwałem to danie „Cold dog”, ale ulegając Rodzinie,
przyjąłem ich propozycję, nazywając je jak w tytule.
---
---- ---
¹]
– -
jeżeli użyjesz cebulki zapiekane, dodaj je tuż przed podaniem,
możesz również zastosować mieszankę cebul.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz