czwartek, 10 października 2013

Zielony zawijas (Cold Dog)

Przekąska moja, przeciwnik handlowej „przekąski”, jak wiele innych moich dziwolągów kulinarnych, powstał również z przypadku. Nikt z nas, domowników, nie miał chęci na coś „porządnego”, a zieleniny, jak zwykle zresztą, było co nieco w domu. Jeden warunek: bez chleba, bez jakiegokolwiek pieczywa. No i okazało się, że chleb nawet nie pasowałby do tego. Nie wierzysz (?), sprawdź. Składniki podaję właściwie na dwie główki sałaty , a i to jest propozycją z uwagi na prawykonanie, a same proporcje to sprawa upodobań każdego podniebienia, jak również składniki mogą być zmienione.
Jeden warunek trzeba zachować: bez pieczywa i ma smakować.
Składniki. 
* 2 - 4 owoce papryki czerwonej;
* 3 - 4 cebule wielkości jajka;
lub 2 - 4 łyżeczki cebulki zapiekanej;
* 1- 2 ogórki świeże, gruntowe(!) (ok. 10 cm);
* 3-4 pomidory (użyłem LIMA);
* ok. ½ owocu dowolnej papryki ostrej (użyłem „ Jalapena”); ¹]
* 1 biała rzodkiewka ”Sopel lodu”,
lub(oraz) kilka rzodkiewek czerwonych;
* 1 cykoria,
lub 2 -3 łodygi selera naciowego;
* 3 -4 jaja;
* 1 główka sałaty lodowej;
* sól;
* 4 - 6 łyżek majonezu;
* 1 łyżka kopru świeżego (lub mrożonego);
* po 1 łyżeczce majeranku i bazylii.
Dodatkowo ²]
* kilka różyczek kalafiora;
* 10 -15 dag wołowiny sporządzonej a'la tatar (wcale nie musi być z polędwicy).
                                     --- --- ---
¹] – możesz zamiennie użyć pieprz naturalny, ale nie łącz obu tych przypraw(!);
²] – nie jest to dodatek konieczny, ale warto podać.
Wykonanie.
Jaja ugotowane na twardo pokrój w plastry, posyp dość obficie koperkiem. Także pomidory, pozbawione skórki i pokrojone w plastry, posyp koperkiem.
Różyczki kalafiora (możliwie jak najmniejsze) sparz przez 5 minut w osolonym wrzątku, następnie zahartuj w zimnej wodzie. Obie papryki razem rozdrobnij w robocie kuchennym (rozdrabniaczu), wyłóż na sitko by maksymalnie odsączyć (sok można wypić, doskonały!).
Tak samo rozdrobnij, ale już osobno: cebulę ¹] , ogórek, rzodkiewki, łodygi selera.
Teraz połącz razem papryki, seler, cebulę¹], ogórek, całość posól, dodaj bazylię i majeranek, wymieszaj, jeśli trzeba dodaj ostrej papryczki, lub dopraw pieprzem, serwuj w osobnej miseczce.
Osobno również podaj: rozdrobnione rzodkiewki; jajka, pomidory i kalafiora. Sałatę porozdzielaj na listki, także cykorię. Osobno podaj także majonez. Mięso a'la tatar podaj uformowane już w niewielkie wałeczki.
Każdy sam na talerzu robi sobie „zawijasa” ( sposób dowolny, ale najlepszy jest z
jednej strony z zakładką jak gołąbki, co zapobiega wypadaniu farszu).
Składniki podane osobno, największym niejadkom jarzynowym sprawią ogromną przyjemność w przygotowywaniu i będą zachwycone takim posiłkiem, mimo braku pieczywa. Smakuje najlepiej … jedzony „z ręki”.
Zawijas ten, jak łatwo zauważyć może być spożywany wspólnie tak przez
mięsożernych jak i jaroszy, czy wegetarian, zależnie od użytych składników.
Pierwotnie (roboczo) nazwałem to danie „Cold dog”, ale ulegając Rodzinie, przyjąłem ich propozycję, nazywając je jak w tytule.
                     --- ---- ---
¹] – - jeżeli użyjesz cebulki zapiekane, dodaj je tuż przed podaniem, możesz również zastosować mieszankę cebul.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz