Składniki.
*
8 płatów śledzia (mogą być matiesy); ¹]
* 3 średnie cebule;
* 1 owoc papryki czerwonej (żółtej);
* 3 średnie cebule;
* 1 owoc papryki czerwonej (żółtej);
*
2 ogórki świeże gruntowe (o dł. 10-12 cm);
*2
marchewki (raczej cienkie, długie jak ogórki);
*1
łyżeczka bazylii świeżej(użyłem grecką);
*1
łyżeczka majeranku (świeżego;
*½
łyżeczki świeżego mielonego pieprzu zielonego;
*
100 ml oleju z pestek winogron (można inny, nie oliwę). ²]
---
--- --- ¹]- możesz użyć paczkowane płaty śledziowe w oleju;
²]-
jeżeli użyjesz płaty w oleju, zmniejsz ilość.
UZUPEŁNIENIE
*
1 marchewka grubości palca;
*
50 ml oleju z pestek winogron;
*
2 łyżki majonezu;
*
1 łyżeczka musztardy łagodnej (użyłem jednej ze swoich).
Wykonanie.
Płaty
śledzi, matiesów, odpowiednio wymocz, pamiętając o pozostałych
składnikach do których soli już nie użyjesz. Jeżeli użyjesz
gotowe płaty w oleju, sprawa ułatwiona. Pokrój płaty w poprzek,w
1 -1,5 cm paski. Cebulę, ogórki. pokrój w jak najcieńsze
plasterki (używam do tego mini szatkownicy)dodaj do śledzi, dodaj
bazylię, pieprz i majeranek, oraz pokrojoną w jak najcieńsze
piórka paprykę.
Pokrój
tak samo marchewkę zalej na 5 minut wrzątkiem, następnie przepłucz
lodowatą wodą (takie niepełne blanszowanie). Dodaj marchew do
reszty składników, dodaj olej, wymieszaj całość, odstaw na 3-4
godziny. Podając możesz dodać, osobno, majonez. W tym przypadku
ten dodatek smakuje lepiej dodany tuż przed konsumpcją, poprzez
„maczanie” w majonezie … nie każdego(!) kęsa. Sprawdzone.
UZUPEŁNIENIE
Marchewkę
bardzo cieniutko poszatkowaną w plasterki zalej olejem podgrzanym do
ok. 40 º
C, po wystudzeniu odstaw na dwa, trzy dni do lodówki. Następnie
zlej olej do śledzi, a do naczynia dodaj majonez i musztardę,
wymieszaj , odstaw na chociaż jeden dzień. Zaręczam, doskonały
dodatek do śledzia, delikatna słodycz marchewki w połączeniu z
resztą składników, tworzy wspaniały bukiet smaków.
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńUprzejmie proszę o przekazanie kontaktowego adresu e-mail i bloga którego dotyczy wiadomość na kontakt@blog-media.pl. W najbliższym czasie chciałabym przedstawić możliwość współpracy.
pozdrawiam serdecznie
Magda
Niezbyt "jasna propozycja". Moja próba wysłania odpowiedzi pocztą spełzła na niczym. Kontakt przez Twojego bloga też ... Coś mi się zdaje, że to ...;-))
UsuńSzukaj innej możliwości kontaktu. Nie jest to trudne.
Pozdrawiam
Kazik
Kropka na końcu adresu mailowego oznacza koniec zdania:) Być może skopiował Pan adres wraz z kropką i stąd mail do mnie nie doszedł. Uprzejmie proszę o ponowienie kontaktu na adres kontakt@blog-media.pl
UsuńWyjaśnienie propozycji znajdzie Pan w prezentacji jaką chciałabym Panu przesłać mailem.
pozdrawiam serdecznie
Faktycznie, w rozpędzie nie zauważyłem że skopiowałem z kropką. Cóż d**pa ze mnie.
UsuńUwielbiam sledzie ,pod kazda postacia.Twoja propozycja podoba mi sie bardzo ,taka kolorowa jesienna:)
OdpowiedzUsuńEwa, zrobiłem doróbkę: marchew bardzo cieniutko poszatkowałem, zalałem podgrzanym lekko olejem, odstawiłem na trzy dni, olej odlałem do śledzi a do marchewki dodałem łyżkę majonezu "lekkiego" i łyżeczkę musztardy, oczywiście własnej. Po południu zrobiłem małą degustację. Pycha w połączeniu ze śledziem. Pozostawię do jutra, (marchew w majonezie osobno). Jutro zrobię próbę i fotkę pstryknę, uzupełnię przepis.
UsuńZapowiada się cudnie. Zeżarłbym z kopytami :-)
OdpowiedzUsuńKaziczku! Napisz do mnie proszę. E-mail znajdziesz na moim profilu :-)
Tadzieńku, wierzę Ci że jesteś zagłodzony przez brzydki zespół odchudzaczy (chociaż fizycznie może być odwrotnie;-)), mówią że nie ma brzydkiej "słabej płci")... Ty wszakże wygłodzony i ... daleko od żony ale cóż ja mogę, tylko wysłać fotkę śledzi.
Usuń(poczta poszła)
A nie szkoda ci drogiego oleju z pestek winogron, skoro śledź i tak zabije wszystko swoim smakiem? Ja daję rzepakowy - jest tańszy, zdrowszy i bezsmakowy :)
OdpowiedzUsuńCholesterol (!). Co do zabicia wszystkich smaków, smakiem śledzia, ... może spróbuj i wpisz jeszcze raz, może zauważysz tą dodatkową różnicę. Czy rzepakowy nasz(!) naprawdę jest zdrowszy i naprawdę(!?)bezsmakowy?
Usuń