środa, 29 października 2014

Fasolowa z szybkowara

 Fasolowa jest prostą zupą, ale w szybkowarze, nie zawsze jest udaną.  Czasem rozgotowane składniki przypominają zupę z kotła z okresu "żywienia zbiorowego". Wykorzystuję to urządzenie bardzo często. Tylko kilka zup w tym rosół, gotuję tradycyjnie. Gotowanie w szybkowarze przynajmniej dziesięciokrotnie (!) skraca czas gotowania, nie mówiąc o zatrzymaniu aromatów przygotowanych potraw.
Mimo, że urządzenie to jak i gotowanie w nim, bardzo proste, okazuje się że nie każdy sposób daje oczekiwany efekt. Po kilku gotowaniach fasolowej, ten już trzeci raz zdał egzamin. Czy faktycznie, sprawdź i napisz komentarz.
Składniki. 
* 30 dag fasoli białej średniej;
* 1 średnia pietruszka (ok 10 dag);
* 2 średnie marchewki (ok.20 dag);
* 5 dag korzenia selera;
* 5 ziaren ziela angielskiego;
* 2-3 grzybki suszone;
* 15 dag cebuli;
* 25 dag kiełbasy grubo mielonej (np. Śląskiej);
* 1 łyżka smalcu; ¹]
* 4 ząbki czosnku;
* 20 dag ziemniaków;
* - sól; ²]
* 2 łyżeczki lubczyku suszonego (lub maggi, do smaku);
* 1/ 2 łyżeczki pieprzu naturalnego;
* ok 3/ 4 szkl majeranku; ³]
- - - - - - - - - - - - - -
¹] – nie zalecam innych tłuszczów, sprawdzone(!);
²] - zamiast soli, można użyć dwie kostki bulionu wołowego; (również sprawdzone!)
³] – majeranek jest moją niemal uwielbianą przyprawą, dodawaną czasem bez umiaru ;-)).
Wykonanie.
Pokrojoną w kostkę kiełbasę i dość grubą kostkę cebulę podsmaż na smalcu do dość silnego zbrązowienia cebuli. Trzeba uważać by nie przypalić, bo zupa „złapie” gorycz(!). Odstaw na razie.
Ziemniaki obrane pokrój w kostkę ok 1,5 cm, dodaj obrany pokrojony czosnek, dodaj ról, zwiększając jej ilość o połowę w stosunku do ilości właściwej do ilości ziemniaków, zalej wrzątkiem, wstaw do gotowania, na najmniejszym płomieniu.
Jednocześnie:
Namoczoną na noc fasolę odcedź, wsyp do szybkowara, dodaj pokrojone dowolnie jarzyny, liście laurowe, ziele, grzybki, zalej wodą (możesz wrzątkiem(!) do 4-5 cm powyżej wsadu, gotuj (licząc od czasu uchodzenia pary!) na poziomie
„2” (czyli max) szybkowara, przez 5 minut. Pod strumieniem zimnej wody dokonaj szybkiego zmniejszenia ciśnienia, po otwarciu wlej ziemniaki wraz z wodą w której się gotowały, dodaj podsmażoną z cebulą kiełbasę, mieloną paprykę, pieprz , lubczyk i połowę majeranku. Zamknij szybkowar, gotuj jeszcze 5 minut.
Po otwarciu dodaj resztę majeranku, jeśli trzeba dopraw solą.
W przypadku braku lubczyku, użyj maggi, ale dopiero po zakończeniu gotowania.

4 komentarze:

  1. Mam szybkowar od dobrych kilku lat i wstyd się przyznać, ale ani razu z niego nie korzystałam. Chyba będę musiała się z nim bliżej zaprzyjaźnić, skoro to aż takie ułatwienie w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maaaaalllllllwwwwwwiiiinko, nie żartuj(?!?). No ale cieszę się, że chociaż raz(!) jestem "lepszy" od Ciebie. :-))
      Pychole

      Usuń