Tak zaprawiałem w 2011 roku
... a taką robiłem w tym roku
Składniki.
*
5 kg papryki czerwonej;
*
9 szkl wody (9x250ml);
*
1,5 szkl octu spirytusowego; º]
*
9 łyżek cukru trzcinowego; ¹]
*
1,5 -2 łyżki soli morskiej.
Wkład/skład
przypraw na 1 słoik: ²]
*
3 ziarna ziela angielskiego;
*
1 ząbek czosnku;
*
4 ziarna pieprzu czarnego;
*
1 ziarno jałowca;
*
1/3 łyżeczki ziaren gorczycy;³]
*
2 liście laurowe; ³]
*
1 łyżka oliwy, lub oleju z pestek winogron.
--------------
º]
– używam 6%, ale można mocniejszy , zależnie od upodobań ;
¹]
– walory tego cukru „zmuszają”mnie niejako do odchodzenia
od naszego, buraczanego.
²]
– podaję na słoik o pojemności
³]
- można więcej, w zależności od wielkości słoików.
Wykonanie.
Do
wyparzonych ( dla pewności wygotowuję przez 2-3 minuty, razem z
odkręconymi zakrętkami) słoików, ustawionych na grubym ręczniku,
wkładam przygotowane,
w porcjach na 1 słoik(!)
przyprawy.
Przygotowuję
równolegle
zalewę:
woda sól cukier, po zagotowaniu wlewam ocet spirytusowy i
zagotowuję, wlewam ocet jabłkowy, przykrywam i
tylko(!)
doprowadzam do wrzenia, odstawiam z ognia.
Paprykę
umytą, po oczyszczeniu z gniazd nasiennych, łącznie z białymi
częściami, obcinam w dolnej i górnej, zaokrąglonych częściach,
które dzielę na kwadraty.(patrz trzecie foto)
Pozostałe
części ( już proste, dzielę na szerokie paski). Osobno kawałki i paski,
na 3-5 minut wrzucam na wrzątek (nie gotuję!). Polecam podzielenie
na kilka porcji, tak by sparzenie było dokładne, a i łatwiej było
popakować w słoiki przed wystudzeniem.
Po
zalaniu wrzącą(!)
zalewą
i dokładnym zakręceniu, od
razu stawiam
słoiki „na głowie”. Po zakończeniu pracy przykrywam słoiki
kocem
do całkowitego(!!) wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz