piątek, 24 lipca 2015

Śledź w oleju na buraczkach

Śledzie chyba nie wyjdą z polskiej kuchni,. z mojej nigdy. Żadna z ryb nie ma chyba tylu odmian smakowo umilających nam rozkosze podniebienia, z tej przyczyny nazywam go "Rybą Królewską". Dziś śledź z buraczkami, ale zupełnie inaczej podany, pozwala na połączenie obu składników dopiero podczas degustacji. Jako że sam kilka razy zawsze próbuję coś, czym się z Wami dzielę, zapewniam: nowy smak, nowe uczucie, chociaż już śledzie  z buraczkami robiłem. Mam jeszcze kilka kombinacji, ale za mało prób  było. Na dziś właśnie ten ...
Składniki.
* 4 płaty śledzia ;
* 40 dag buraków;
* po pół łyżeczki soli i cukru;
* 10 dag cebuli;
* 2 szalotki;
* ok 200 ml oleju kukurydzianego;
* 1 łyżeczka soku ze świeżego korzenia imbiru;
* ok 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej;
* ok 1 / 4 łyżeczki liści laurowych mielonych.
Wykonanie.
Buraki ugotuj al dente, z dodatkiem soli i cukru, po wystudzeniu i obraniu, pokrój w plastry jak najcieńsze, dodaj tak samo cienko pokrojoną w piórka cebulę oraz sok z imbiru i mieloną paprykę, wymieszaj, odstaw na dobę do lodówki. Następnie dodaj olej do buraczków, odstaw znów na przynajmniej dobę. Śledzie pokrój na dowolne kawałki, wymieszaj dodając zmielone liście laurowe, wymieszaj odstaw, kilka godzin i zalej olejem, dodając pokrojoną cienko szalotkę. Trzymaj buraki i śledzie osobno, dopiero na talerzyku połącz je w dowolny sposób( proponuję jak foto). W lodówce trzymając osobno, możesz nawet dwa-trzy tygodnie przechować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz