piątek, 24 lipca 2015

Śledź w oleju na buraczkach

Śledzie chyba nie wyjdą z polskiej kuchni,. z mojej nigdy. Żadna z ryb nie ma chyba tylu odmian smakowo umilających nam rozkosze podniebienia, z tej przyczyny nazywam go "Rybą Królewską". Dziś śledź z buraczkami, ale zupełnie inaczej podany, pozwala na połączenie obu składników dopiero podczas degustacji. Jako że sam kilka razy zawsze próbuję coś, czym się z Wami dzielę, zapewniam: nowy smak, nowe uczucie, chociaż już śledzie  z buraczkami robiłem. Mam jeszcze kilka kombinacji, ale za mało prób  było. Na dziś właśnie ten ...
Składniki.
* 4 płaty śledzia ;
* 40 dag buraków;
* po pół łyżeczki soli i cukru;
* 10 dag cebuli;
* 2 szalotki;
* ok 200 ml oleju kukurydzianego;
* 1 łyżeczka soku ze świeżego korzenia imbiru;
* ok 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej;
* ok 1 / 4 łyżeczki liści laurowych mielonych.
Wykonanie.
Buraki ugotuj al dente, z dodatkiem soli i cukru, po wystudzeniu i obraniu, pokrój w plastry jak najcieńsze, dodaj tak samo cienko pokrojoną w piórka cebulę oraz sok z imbiru i mieloną paprykę, wymieszaj, odstaw na dobę do lodówki. Następnie dodaj olej do buraczków, odstaw znów na przynajmniej dobę. Śledzie pokrój na dowolne kawałki, wymieszaj dodając zmielone liście laurowe, wymieszaj odstaw, kilka godzin i zalej olejem, dodając pokrojoną cienko szalotkę. Trzymaj buraki i śledzie osobno, dopiero na talerzyku połącz je w dowolny sposób( proponuję jak foto). W lodówce trzymając osobno, możesz nawet dwa-trzy tygodnie przechować.

czwartek, 16 lipca 2015

Tort dla Oskara

W minioną niedzielę mój wnuk został ochrzczony, oczywiście nie mogło obyć się bez tortu, w wykonaniu dziadka.

Dekoracje to: biała czekolada, wafle, wiórki kokosowe, wiśnie kandyzowane, jagody goji.

Śledź w oleju na ogórkach

  Zaniedbałem nieco bloga, ale  "wyższa konieczność" zmusiła mnie do lekkiej przerwy. Dopadła mnie znów śledziowa zachcianka i tak zrobiłem coś, co mnie samego zaskoczyło, na tyle że musiałem zrobić to samo kilka razy, za każdym razem otrzymując dokładnie to samo smakowo. Polecam z czystym sumieniem nawet na letnie dni, między innymi dlatego, że podany na zimno ten śledź smakuje najlepiej, nawet w letnie dni, ze względu na wszystkie(!) składniki. Składniki jakie podaję są na 4 -6 osób, zależy jak potraktujemy danie, czy jak przekąskę, czy jako np.kolację.
Składniki. 
* 2 śledzie lub 4 płaty matiesa;
* 150 ml octu jabłkowego;
* 150 ml oleju (użyłem kukurydziany);
* 50 ml oleju z orzecha włoskiego;
* 1 łyżeczka oleju truflowego;
* 1-2 duże cebule (nie ostrych odmian!);
* 1cebulka szalotka;
* 2 średnie ogórki świeże (!!)
* 4 pomidorki koktajlowe;
* ½ owocu papryki (niekoniecznie);
* ½ łyżeczki pieprzu białego świeżo zmielonego;
* 1/ 4 łyżeczki cukru pudru.
Wykonanie.
Płaty śledzi, po wymoczeniu wg gustu, podziel na dowolne kawałki, posmaruj solidnie startą cebulą wymieszaną z cukrem. Po godzinie „ wypoczynku” w temperaturze pokojowej, zalej olejem, odstaw w chłodne miejsce(lodówka) na minim. 4-5 godzin. Wyjmij z oleju, nożem zbierz dokładnie cebulę i olej z kawałków śledzi, oczyszczone posyp z obu stron pieprzem, odstaw do lodówki na ok 10 minut. Pokrojoną w super cieniutkie plasterki szalotkę, tak samo cienko pokrojoną w piórka paprykę, polej olejem truflowym, odstaw do lodówki na ok. 10 minut
Pokrojone w cienkie plasterki ogórki polej olejem z orzecha włoskiego, odstaw do lodówki również na ok. 10 minut
Serwuj, na talerzyku układając na ułożonych plasterkach ogórka, szalotce z papryką, dodając przepołowione pomidorki.