czwartek, 23 sierpnia 2012

Pasta ognista

Zbliża się czas zbioru papryk, tym samym i czas na przetwory z tego doskonałego wytworu świata roślinnego. Od wielu lat robię dodatki do dań zimnych i gorących właśnie z papryką jako głównym składnikiem, oto jeden z moich przepisów.

Składniki.
* 50 dag papryki ostrej świeżej (Habanero, Jalapeno lub innych odmian);
* 1 kg papryki słodkiej czerwonej;
* 50 dag koncentratu pomidorowego;
* 10 dag cebuli;
* 1 łyżka soli morskiej (niezbyt płaska);
* 1 ″ cukru płaska;
* 1 ″ mączki grzybowej;
* ½ szkl soku z marchwi;
* ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej;
* ¼ ″ kminku mielonego;
* 25 dag jabłek winno kwaśnych;
* 100 ml octu jabłkowego;
* 50 ml oleju słonecznikowego;
* 50 ml wody.
Wykonanie.
Z papryk usuń ogonki, pokrój na nieregularne kawałki. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój jak paprykę, cebulę po obraniu również w dowolne kawałki , wrzuć razem do garnka, podlej wodą oraz octem wlej również olej i często mieszając doprowadź do zmiękczenia składników.
Dość często mieszaj.
Po ok 5 minutach intensywnego prażenia, do masy dodaj składniki pozostałe składniki, potrzymaj jeszcze 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.
Lekko wystudź i jeszcze na ciepło zmiksuj wszystko blenderem do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ziarna papryki ostrej nie zmiksują się to lepiej przetrzyj całość przez sito. Postaw na małym ogniu jeszcze na 5 minut do pierwszych oznak wrzenia.
Wkładaj w małe słoiczki, najlepiej o poj. 80/90g, lub 200g po koncentracie pomidorowym.
Pasteryzuj 5-10 minut.

2 komentarze:

  1. Co mam powiedzieć(?!) ... zaskoczyłaś mnie i wielkie podziękowanie za nominację.
    Pychola zasyłam.

    OdpowiedzUsuń