Zbliża się czas zbioru papryk, tym samym i czas na przetwory z tego doskonałego wytworu świata roślinnego. Od wielu lat robię dodatki do dań zimnych i gorących właśnie z papryką jako głównym składnikiem, oto jeden z moich przepisów.
Składniki.
*
50 dag papryki ostrej świeżej (Habanero, Jalapeno lub innych
odmian);
*
1 kg papryki słodkiej czerwonej;
*
50 dag koncentratu pomidorowego;
*
10 dag cebuli;
*
1 łyżka soli morskiej (niezbyt płaska);
*
1 ″ cukru płaska;
*
1 ″ mączki grzybowej;
*
½ szkl soku z marchwi;
*
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej;
*
¼ ″ kminku mielonego;
*
25 dag jabłek winno kwaśnych;
*
100 ml octu jabłkowego;
*
50 ml oleju słonecznikowego;
*
50 ml wody.
Wykonanie.
Z
papryk usuń ogonki, pokrój na nieregularne kawałki. Jabłka
obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój jak paprykę, cebulę po
obraniu również w dowolne kawałki , wrzuć razem do garnka, podlej
wodą oraz octem wlej również olej i często mieszając doprowadź
do zmiękczenia składników.
Dość
często mieszaj.
Po
ok 5 minutach intensywnego prażenia, do masy dodaj składniki
pozostałe składniki, potrzymaj jeszcze 5 minut na małym ogniu,
stale mieszając.
Lekko
wystudź i jeszcze na ciepło zmiksuj wszystko blenderem do uzyskania
jednolitej masy. Jeśli ziarna papryki ostrej nie zmiksują się to
lepiej przetrzyj całość przez sito. Postaw na małym ogniu jeszcze
na 5 minut do pierwszych oznak wrzenia.
Wkładaj
w małe słoiczki, najlepiej o poj. 80/90g, lub 200g po koncentracie
pomidorowym.
Pasteryzuj
5-10 minut.
Co mam powiedzieć(?!) ... zaskoczyłaś mnie i wielkie podziękowanie za nominację.
OdpowiedzUsuńPychola zasyłam.
a ja odsyłam pychola :)
OdpowiedzUsuń