czwartek, 23 sierpnia 2012

Pasta pikantna z bazylią, lub keczup

Kontynuując temat papryki i jej przetwarzania, nie tylko na okres zimowy, proponuję Ci dwa w jednym: pastę i sos/keczup, wystarczy tylko przed odparowaniem podzielić "półprodukt" i odpowiednio resztę dodatków dodawanych dopiero po odparowaniu.
Składniki.
* 1,0 kg pomidorów;
* 0,25 kg jabłek;
* 0,25 kg cebuli;
* 0,30 kg papryki ostrej;
* 0,75 kg papryki słodkiej;
* 4-6 ząbków czosnku;
* „garść” świeżej bazylii;
*4-5 liści świeżej szałwii;
* ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej;
* ½ łyżeczki jałowca mielonego;
* 2 łyżeczki mączki grzybowej; ¹)
* ½ łyżeczki imbiru mielonego;
* 1 łyżka płaska soli;
* 1 łyżka płaska cukru;
*100 ml octu jabłkowego;
* 50 ml oleju z ryżu, lub oliwy z oliwek;
Opcjonalnie dla smakoszy :
* kardamon, gorczyca, kolendra.
--------------------------------
¹)-mączkę robię ze zmielonych ogonków i kilku kapeluszy grzybów leśnych, przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku.
Wykonanie. 
O myciu składników owocowo-warzywnych nie przypominam, jest to przecież oczywiste.
Jabłka oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na ćwiartki, pomidory pokrój dowolnie i częściowo pognieć by uzyskać sok (nie trzeba dolewać wody), dodaj połowę cebuli, gotuj do zmiękczenia składników i przetrzyj przez sito. Dodaj obie papryki i resztę cebuli pokrojone w dowolne kawałki, gotuj około 40 minut, zdejmij z ognia, zmiksuj, zrób próbę: wylej łyżkę powstałej masy na talerz, jeśli po lekkim wystudzeniu masa będzie spływała zbyt swobodnie, odparuj nadmiar wody, pamiętając że jeszcze dolejesz ocet i olej które nieco jeszcze rozrzedzą masę.
  Jeśli zaniechasz silniejszego odparowywania otrzymasz odmianę sosu/keczupu, dość ciekawego w smaku.
Gdy konsystencja już będzie dość zgęstniała, dodaj resztę pozostałych składników i zmiksuj całość, zagotuj.
 Powtórz próbę gęstości i smaku, jeśli trzeba dopraw, możesz dodać zmielone składniki opcjonalne,
                                                         ale nie zapominaj, że na zimno smak pasty/keczupu jest inny.
Gorącą pastę nakładaj do słoiczków, pasteryzuj ok 5-7 minut. Mimo wszystko pasteryzowanie zapewnia dłuższy termin  przechowania.
Pamiętaj, że w słoiczkach masz gorącą pastę więc do pasteryzacji słoiczków woda też musi być użyta w podobnej temperaturze.


4 komentarze:

  1. musi byc pyszna! pomidory i bazylia - idealnie dobrana para ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, idealna, nawet uprawiane obok siebie mają pozytywny wpływ na swój"rozwój". Bazylię, obok gałki muszkatołowej, zawsze dodaję do wszystkich potraw, w których są pomidory.
      Moja pomidorowa, zawsze jest doprawiana gałką i bazylią.

      Usuń
  2. Pomidory i gałka muszkatołowa? Nie wpadłabym na to połączenie, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko z czuciem dodawaj gałkę:np.na 1-2 l zupy to dwa trzy potarcia na tareczce (tarka tylko do gałki!.
      Nie polecam galki mielonej, szybko traci swój aromat, nawet w szczelnie zamkniętym słoiczku. Mieloną stosuj ę bardzo, bardzo rzadko, kupiona została z przymusu, akurat nie było całych w sklepie, a potrzebowałem pilnie do robienia kiełbasy.
      Pozdrawiam.

      Usuń