Kontynuując temat papryki i jej przetwarzania, nie tylko na okres zimowy, proponuję Ci dwa w jednym: pastę i sos/keczup, wystarczy tylko przed odparowaniem podzielić "półprodukt" i odpowiednio resztę dodatków dodawanych dopiero po odparowaniu.
Składniki.
*
1,0 kg pomidorów;
*
0,25 kg jabłek;
*
0,25 kg cebuli;
*
0,30 kg papryki ostrej;
*
0,75 kg papryki słodkiej;
*
4-6 ząbków czosnku;
*
„garść” świeżej bazylii;
*4-5
liści świeżej szałwii;
*
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej;
*
½ łyżeczki jałowca mielonego;
*
2 łyżeczki mączki grzybowej; ¹)
*
½ łyżeczki imbiru mielonego;
*
1 łyżka płaska soli;
*
1 łyżka płaska cukru;
*100
ml octu jabłkowego;
*
50 ml oleju z ryżu, lub oliwy z oliwek;
Opcjonalnie
dla smakoszy :
*
kardamon, gorczyca, kolendra.
--------------------------------
¹)-mączkę
robię ze zmielonych ogonków i kilku kapeluszy grzybów leśnych,
przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku.
Wykonanie.
O
myciu składników owocowo-warzywnych nie przypominam, jest to
przecież oczywiste.
Jabłka
oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na ćwiartki, pomidory pokrój
dowolnie i częściowo pognieć by uzyskać sok (nie trzeba dolewać
wody), dodaj połowę cebuli, gotuj do zmiękczenia składników i
przetrzyj przez sito. Dodaj obie papryki i resztę cebuli pokrojone
w dowolne kawałki, gotuj około 40 minut, zdejmij z ognia, zmiksuj,
zrób próbę: wylej łyżkę powstałej masy na talerz, jeśli po
lekkim wystudzeniu masa będzie spływała zbyt swobodnie, odparuj
nadmiar wody, pamiętając że jeszcze dolejesz ocet i olej które
nieco jeszcze rozrzedzą masę.
Jeśli
zaniechasz silniejszego odparowywania otrzymasz odmianę
sosu/keczupu, dość ciekawego w smaku.
Gdy
konsystencja już będzie dość zgęstniała, dodaj resztę
pozostałych składników i zmiksuj całość, zagotuj.
ale nie zapominaj, że na zimno smak
pasty/keczupu jest inny.
Gorącą
pastę nakładaj do słoiczków, pasteryzuj ok 5-7 minut. Mimo wszystko pasteryzowanie zapewnia dłuższy termin przechowania.
Pamiętaj,
że w słoiczkach masz gorącą pastę więc do pasteryzacji
słoiczków woda też musi być użyta w podobnej temperaturze.
musi byc pyszna! pomidory i bazylia - idealnie dobrana para ^^
OdpowiedzUsuńTak, idealna, nawet uprawiane obok siebie mają pozytywny wpływ na swój"rozwój". Bazylię, obok gałki muszkatołowej, zawsze dodaję do wszystkich potraw, w których są pomidory.
UsuńMoja pomidorowa, zawsze jest doprawiana gałką i bazylią.
Pomidory i gałka muszkatołowa? Nie wpadłabym na to połączenie, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTylko z czuciem dodawaj gałkę:np.na 1-2 l zupy to dwa trzy potarcia na tareczce (tarka tylko do gałki!.
UsuńNie polecam galki mielonej, szybko traci swój aromat, nawet w szczelnie zamkniętym słoiczku. Mieloną stosuj ę bardzo, bardzo rzadko, kupiona została z przymusu, akurat nie było całych w sklepie, a potrzebowałem pilnie do robienia kiełbasy.
Pozdrawiam.