niedziela, 13 października 2013

Śledź jesienny

Długa przerwa w moich śledziowych propozycjach nie jest oznaką lenistwa, tylko po prostu, letni okres wędkowania pozwolił mi na zjadanie wyników połowów. W międzyczasie,  spokoju nie dałem tej Królewskiej Rybie, a było tylko "śledziowanie" wg starych, lub tylko nieco mieszanych przepisów. Ten, jest wynikiem końcowych zbiorów działkowych i z zielnika balkonowego.No i oczywiście mojego nieustającego apetytu na śledzie.

Składniki.
* 8 płatów śledzia (mogą być matiesy); ¹]
* 3 średnie cebule;
* 1 owoc papryki czerwonej (żółtej);
* 2 ogórki świeże gruntowe (o dł. 10-12 cm);
*2 marchewki (raczej cienkie, długie jak ogórki);
*1 łyżeczka bazylii świeżej(użyłem grecką);
*1 łyżeczka majeranku (świeżego; 
*½ łyżeczki świeżego mielonego pieprzu zielonego;
* 100 ml oleju z pestek winogron (można inny, nie oliwę). ²]
--- --- --- 
¹]- możesz użyć paczkowane płaty śledziowe w oleju;
²]- jeżeli użyjesz płaty w oleju, zmniejsz ilość.  
     UZUPEŁNIENIE
* 1 marchewka grubości palca; 
* 50 ml oleju z pestek winogron;
* 2 łyżki majonezu;

* 1 łyżeczka musztardy łagodnej (użyłem jednej ze swoich).
Wykonanie
Płaty śledzi, matiesów, odpowiednio wymocz, pamiętając o pozostałych składnikach do których soli już nie użyjesz. Jeżeli użyjesz gotowe płaty w oleju, sprawa ułatwiona. Pokrój płaty w poprzek,w 1 -1,5 cm paski. Cebulę, ogórki. pokrój w jak najcieńsze plasterki (używam do tego mini szatkownicy)dodaj do śledzi, dodaj bazylię, pieprz i majeranek, oraz pokrojoną w jak najcieńsze piórka paprykę.
Pokrój tak samo marchewkę zalej na 5 minut wrzątkiem, następnie przepłucz lodowatą wodą (takie niepełne blanszowanie). Dodaj marchew do reszty składników, dodaj olej, wymieszaj całość, odstaw na 3-4 godziny. Podając możesz dodać, osobno, majonez. W tym przypadku ten dodatek smakuje lepiej dodany tuż przed konsumpcją, poprzez „maczanie” w majonezie … nie każdego(!) kęsa. Sprawdzone.
     UZUPEŁNIENIE

Marchewkę bardzo cieniutko poszatkowaną w plasterki zalej olejem podgrzanym do ok. 40 º C, po wystudzeniu odstaw na dwa, trzy dni do lodówki. Następnie zlej olej do śledzi, a do naczynia dodaj majonez i musztardę, wymieszaj , odstaw na chociaż jeden dzień. Zaręczam, doskonały dodatek do śledzia, delikatna słodycz marchewki w połączeniu z resztą składników, tworzy wspaniały bukiet smaków.

10 komentarzy:

  1. Dzień dobry,
    Uprzejmie proszę o przekazanie kontaktowego adresu e-mail i bloga którego dotyczy wiadomość na kontakt@blog-media.pl. W najbliższym czasie chciałabym przedstawić możliwość współpracy.
    pozdrawiam serdecznie

    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezbyt "jasna propozycja". Moja próba wysłania odpowiedzi pocztą spełzła na niczym. Kontakt przez Twojego bloga też ... Coś mi się zdaje, że to ...;-))
      Szukaj innej możliwości kontaktu. Nie jest to trudne.
      Pozdrawiam
      Kazik

      Usuń
    2. Kropka na końcu adresu mailowego oznacza koniec zdania:) Być może skopiował Pan adres wraz z kropką i stąd mail do mnie nie doszedł. Uprzejmie proszę o ponowienie kontaktu na adres kontakt@blog-media.pl
      Wyjaśnienie propozycji znajdzie Pan w prezentacji jaką chciałabym Panu przesłać mailem.
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    3. Faktycznie, w rozpędzie nie zauważyłem że skopiowałem z kropką. Cóż d**pa ze mnie.

      Usuń
  2. Uwielbiam sledzie ,pod kazda postacia.Twoja propozycja podoba mi sie bardzo ,taka kolorowa jesienna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, zrobiłem doróbkę: marchew bardzo cieniutko poszatkowałem, zalałem podgrzanym lekko olejem, odstawiłem na trzy dni, olej odlałem do śledzi a do marchewki dodałem łyżkę majonezu "lekkiego" i łyżeczkę musztardy, oczywiście własnej. Po południu zrobiłem małą degustację. Pycha w połączeniu ze śledziem. Pozostawię do jutra, (marchew w majonezie osobno). Jutro zrobię próbę i fotkę pstryknę, uzupełnię przepis.

      Usuń
  3. Zapowiada się cudnie. Zeżarłbym z kopytami :-)

    Kaziczku! Napisz do mnie proszę. E-mail znajdziesz na moim profilu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tadzieńku, wierzę Ci że jesteś zagłodzony przez brzydki zespół odchudzaczy (chociaż fizycznie może być odwrotnie;-)), mówią że nie ma brzydkiej "słabej płci")... Ty wszakże wygłodzony i ... daleko od żony ale cóż ja mogę, tylko wysłać fotkę śledzi.
      (poczta poszła)

      Usuń
  4. A nie szkoda ci drogiego oleju z pestek winogron, skoro śledź i tak zabije wszystko swoim smakiem? Ja daję rzepakowy - jest tańszy, zdrowszy i bezsmakowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cholesterol (!). Co do zabicia wszystkich smaków, smakiem śledzia, ... może spróbuj i wpisz jeszcze raz, może zauważysz tą dodatkową różnicę. Czy rzepakowy nasz(!) naprawdę jest zdrowszy i naprawdę(!?)bezsmakowy?

      Usuń