piątek, 18 kwietnia 2014

Śledź imbirowo - koperkowy z rzodkiewką

Śledź świąteczny niestety, nie doczeka jednak świąt, pozostało mi coś zrobić dodatkowo, co uczyniłem i załadowałem od razu do słoików, dokonując tylko małej degustacji (na foto) tego co nie zmieściło się w słoikach.
 Akurat chrupałem sobie w międzyczasie śniadaniową rzodkiewkę i przypadkowo nastąpiło połączenie jej ze śledziem.
 Jak często się to zdarza, przypadek pomaga stworzyć coś innego, zaskakująco smacznego. 
Tak stało się i tym razem.
Składniki.
* 8 płatów śledzia solonego (matiesy);
* 2 łyżki świeżego (lub mrożonego) kopru;
* 2 łyżki drobno posiekanego imbiru;
* 1 łyżeczka mielonego pieprzu białego;
* 1 łyżeczka liści laurowych mielonych;
* 1/8 łyżeczki czosnku mielonego;
* 2 owoce papryki czerwonej;
* 10 -15 dag cebuli niezbyt dużej;
* 50 ml oleju z ziaren orzecha włoskiego;
* 200 ml dowolnego oleju (stosuję mieszanki);
* 1 pęczek rzodkiewki czerwonej.
Wykonanie.
 Płaty śledzia pokrój na dowolne poprzeczne kawałki, wymieszaj z wszystkimi przyprawami podanymi w składnikach, odstaw na 1-2 godziny.

Cebulę pokrój w jak najcieńsze piórka, paprykę w niezbyt cienkie ćwierć krążki i oba składniki wymieszaj, dodaj śledzie, olej z orzecha włoskiego,wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na półgodziny.

Dodaj resztę oleju (mieszanek) wymieszaj i po chwili możesz serwować, z pokrojonymi w krążki rzodkiewkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz