niedziela, 21 grudnia 2014

Wątróbka szczupaka smażona

 Wcześniej podałem przepis na szczupaczą wątróbkę, dziś też wątróbka, ale zaręczam, że chociaż obróbka taka sama jak inne wątróbki, ta jest wprost wyśmienita, mimo krótkiego czasu przygotowania, wprost "niebiański " smak.
Składniki.
* 20 dag wątróbki z szczupaka;
* 5 dag masła klarowanego;
* 1 łyżeczka masła świeżego;
* 1 cebula duża;
* 1 łyżka kaszy kukurydzianej;
* 1/ 2 łyżeczki pieprzu czerwonego;
* - sól gruboziarnista, pieprz czarny grubo zmielony/ pokruszony.
Wykonanie.
Cebulę pokrojoną w piórka wrzuć na dobrze podgrzane masło klarowane. Gdy cebula już będzie zeszklona rozsuń na boki patelni, włóż wątróbkę, lekko ponacinaną na powierzchni i obtoczonej w kaszy kukurydzianej, obsmażaj z każdej strony po 3 minuty.
Odstaw z ognia, dodaj świeże masło, przykryj, po roztopieniu danie gotowe.
Podawaj na liściu kapusty pekińskiej, która nie jest tylko dekoracją (!) , posypując lekko solą, pieprzem zmielonym oraz pieprzem czerwonym.
Idealnie smakuje z kromką lekko opieczonego w tosterze, razowego chleba..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz