czwartek, 18 grudnia 2014

Polędwiczki wieprzowe na jarzynach

 Rzadko serwujemy polędwiczki poza sezonem grillowym, ze względu na  " ... zbyt mało jedzenia przy kosztach ...", tak to treściwie ujęła moja Rodzina. Przyznałem rację, ale tym zrobiłem inaczej niż zbliżone do siebie tradycyjne przepisy i okazało się,. że jest nawet, nawet ... Czy tak jest, spróbuj, napisz.
Składniki. 
* 500 g polędwicy wieprzowej;
* 3 ząbki czosnku;
* 1 marchew;
* 1 korzeń pasternaku;
* - ok 10 cm pora w części biało zielonej;
* 1 łyżka mąki ryżowej, lub kukurydzianej;
* 1 łyżka przecieru paprykowego,
lub zmiksowany 1 owoc papryki czerwonej;
* 50 g masła klarowanego;
* 150 -200 ml piwa KARMI (!);
* 1/ 4 łyżeczki pieprzu naturalnegoczarnego;
* 1 łyżeczka nasion czarnuszki;
*- sól do smaku.
Wykonanie.
Polędwiczki pokrojone w 1,5 cm plastry natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, z odrobiną soli i pieprzem, po 30 min. zalej piwem, pozostaw na 4 -5 godzin w chłodnym miejscu..
Marchew i pasternak pokrój w bardzo cienkie półplasterki, pora w kostkę.
Polędwiczki po wyjęciu z zalewy wytrzyj papierowym ręcznikiem, obtocz w mące ryżowej/kukurydzianej, obsmaż po 3 minuty z obu stron na maśle, odłóż na nagrzany talerz, przykryj by zbytnio nie wystygły. Na tym samym maśle podsmaż na dość mocnym płomieniu marchew z pasternakiem, wlej zalewę i po szybkim doprowadzeniu do wrzenia dodaj przecier paprykowy, całość wymieszaj, lekko odparuj jeśli jest sos zbyt rzadki. Dopraw solą jeśli trzeba, dodaj ziarna czarnuszki, wymieszaj. Włóż polędwiczki, posyp pokrojonym porem, przykryj i na 2-3 minuty pozostaw na krążku dystansowym, na średnim płomieniu.


Podałem z ryżem , z dodatkiem posiekanej papryki czerwonej 


i jako surówkę:pomidorem posypanym gruba solą, oraz na życzenie jednego ze stołowników (!)


 z ogórkiem z zalewy octowo miodowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz